Diari La Veu del País Valencià
València plantarà 3.274 arbres per a tindre una ciutat més verda

València plantarà a partir d’octubre 3.274 arbres en escocells buits i aprofitarà l’ocasió per a millorar el sistema de reg de 925 arbres i fer més grans 1.716 escocells. Així ho ha anunciat aquest divendres al migdia la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, en una roda de premsa en què ha presentat el projecte per a l’execució de les obres ‘Una València més verda. Reposició d’arbrat urbà en escocells buits al terme municipal de la ciutat de València’. El projecte ha sigut aprovat aquest matí de divendres en la Junta de Govern i suposa la inversió de 2,1 milions d’euros.

Soriano ha explicat que, per diversos motius, hi ha més de 3.000 escocells buits a València, bé siga per la caiguda d’arbres, perquè estaven secs i en mal estat, o perquè s’han hagut d’arrancar perquè no creixien com s’esperava. Però, sobretot, la regidora ha destacat que el projecte de reposició d’arbrat està motivat per la ciutadania, que ho va proposar en els pressupostos participatius de 2017. A més, “el projecte no s’ha encomanat a una consultora qualsevol sinó que està fet 100% pels tècnics de l’Ajuntament de València”, ha volgut remarcar Soriano. Aquestos tècnics han estat un any elaborant un estudi, i ara ja està tot llest perquè es puguen començar a plantar els arbres; una acció que es farà al mateix temps a tota la ciutat.

“Açò no és una obra, estem condicionats per l’estacionalitat”, ha explicat la regidora de Parcs i Jardins. Així, entre octubre i març es plantaran els arbres de fulla caduca; després, durant dos mesos, serà el torn de les palmeres. Amb tot, Soriano ha destacat que precisament la palmera no és l’espècie preferida “per al que busquem”, ja que té una funció decorativa, però “no és l’espècie que més benefici dóna a la ciutadania”. “No parlem de jardins, sinó d’arbres a les voreres”, ha argumentat, i ha explicat que els beneficis dels arbres de fulla caduca és que en estiu fan ombra i en hivern deixen passar els rajos del sol.

Els 3.274 escocells buits s’ompliran amb arbres de 876 espècies diferents, “totes elles adaptades al nostre clima”. La morera, el lledoner, l’auró negre, la perera de Callery o el freixe seran algunes de les més utilitzades.

El consistori aprofitarà l’ocasió per a millorar el reg de 924 arbres –370 a la zona sud i 554 a la zona nord– i, també, per a ampliar alguns dels escocells de la ciutat. L’escocell estàndard de València és d’un metre per un metre (1×1) i “això és insuficient per a alguns arbres”, ha explicat Soriano. Per això, 1.716 escocells passaran a ser de 2×1 i 65, de 2×2. També s’ampliaran 20 escocells circulars. A més, s’obriran 25 escocells nous de 2×2 i 2 escocells circulars. L’Ajuntament anul·larà 71 escocells “per qüestions de mobilitat i accessibilitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa