Diari La Veu del País Valencià
El Consell concedeix 3 milions a Air Nostrum i 4 milions a Ford per a un transport més sostenible

El ple del Consell ha autoritzat el conveni de col·laboració entre la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic i Air Nostrum, Línies Aèries del Mediterrani, per a la renovació de part de la seua flota per altres unitats més eficients, tecnològicament i mediambientalment. Segons ha informat en una nota de premsa, el govern de Ximo Puig justifica la subvenció de tres milions en la necessitat transformació del model econòmic valencià.

La línia ja figurava en els pressupostos de la Generalitat de 2018 i s’emmarca en el Pla de Transformació del Model Econòmic Valencià. Pel seu caràcter sostenible, “tindrà un impacte directe en la millora mediambiental de la Comunitat i el benestar dels valencians”.

La subvenció de tres milions d’euros s’insereix en un pla de renovació de la flota en què l’aerolínia invertirà 340 milions d’euros. En concret, es renoven dotze aeronaus substituint-les per altres més eficients i sostenibles. Açò suposa la reducció de les emissions de CO2 fins a un 10,45% per seient respecte a la tecnologia anterior, un menor consum de combustible, la reducció de la contaminació acústica, la incorporació de nous sistemes i tecnologies que permeten escurçar els temps de vol i la minimització de residus perillosos i lumínics.

El programa de substitució permetrà reduir l’antiguitat mitjana de la flota, millorar l’aprofitament del combustible i minimitzar l’impacte ambiental, així com la consolidació del sector aeri com a impulsor de la resta de sectors, especialment el turisme i la millora del transport aeri que, unit a la generació d’ocupació qualificada i estable, redundaran en el benestar dels valencians i valencianes.

Més protecció mediambiental

El Consell explica que “les actuacions realitzades en el marc d’aquest conveni s’adequaran a aquelles que permeten anar més enllà de les normes de la Unió Europea en matèria de protecció mediambiental”.

També recorda que el Banc Europeu d’Inversions ja va avalar aquest projecte en juliol de 2017, aprovant línies de crèdit per a Air Nostrum basades en la reducció d’emissions de CO2 i el menor consum de carburant dels nous avions CRJ1000, que estan substituint progressivament als CRJ200 i CRJ900 en la flota d’Air Nostrum.

Polèmica política

L’aprovació d’una subvenció directa a Air Nostrum en la tramitació dels pressupostos de 2018 va produir el rebuig de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, qui va carregar contra els empresaris “subvencionats” després del suport de la patronal a la manifestació pel finançament.

Foment de l’ús de les TIC en el transport

El ple del Consell també ha autoritzat aquest divendres una subvenció de quatre milions d’euros a Ford Espanya per al desenvolupament de vehicles elèctrics i per a inversions sostenibles en la fabricació del model de vehicle Ford Kuga.

D’una banda, la Conselleria d’Economia destinarà un milió d’euros a Ford per a la realització d’un projecte demostratiu de l’ús de vehicles electrificats de transport de mercaderies i transport de passatgers en entorn de ciutats de diversa índole. Es tracta d’un projecte de foment de l’ús de solucions de l’àmbit TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) en un entorn urbà; en aquest cas, l’escenari pilot serà l’àrea metropolitana de València.

Aquest model de vehicle híbrid PHEV serà posteriorment fabricat en sèrie i desplegat per tota Europa, seguint amb l’objectiu de Ford d’arribar al 100% de vehicles elèctrics en entorns urbans. Així, la planta Ford d’Almussafes serà un lloc clau en el desenvolupament d’aquest tipus de vehicles.

D’altra banda, Economia concedirà a Ford tres milions d’euros més per a la realització d’un projecte d’inversions sostenibles destinades al procés de fabricació del nou model de vehicle Ford Kuga.

Comparteix

Icona de pantalla completa