Diari La Veu del País Valencià
Les principals firmes del sector del moble se citen en Hábitat, una fira de xifres rècord

Les principals firmes del moble es reuneixen aquest dimarts, 18 de setembre, a Fira València en el marc de la Fira Hábitat, que s’allargarà fins al divendres 21. L’espai compta enguany amb un 30% més de superfície i ocuparà els quatre pavellons del Nivell 2 de Fira València, als quals cal sumar un distribuïdor central “més replet que mai”, segons ha informat la institució firal en un comunicat.

En més de 45.000 metres quadrats es reuniran 425 firmes i marques internacionals, en una edició que ha aconseguit consolidar la seua oferta, a més d’incrementar en un 20% el nombre de reserves de visitants. Des de l’organització celebren que una setmana abans que comence la Fira ja han confirmat la seua assistència més de 1.000 compradors estrangers de 56 països.

Segons Fira València, aquestes “bones xifres” es deuen, fonamentalment, al fet que la fira “ha renovat pràcticament la totalitat dels expositors de l’any passat després dels bons resultats registrats” i a la incorporació d’un “seleccionat grup de firmes”, entre les quals destaquen primeres marques en l’àmbit del disseny juvenil i contemporani. També és destacada la incorporació d’ensenyes italianes, que pràcticament ha doblat la participació respecte a l’última cita.

Segons explica el director del certamen, Daniel Marco, “després dels excel·lents resultats registrats en la passada edició i per a complir l’objectiu de recuperar per a València una fira tan emblemàtica com Hábitat, ens vam proposar enguany consolidar de forma potent el certamen per a iniciar una senda de creixement sostenible i apostant, sobretot, per oferir les millors firmes, de qualitat i disseny superior i amb els millors serveis per als professionals que ens visiten”.

Les expectatives quant a visitants també són “excel·lents”, segons l’entitat. En les últimes setmanes la fira ha rebut un 20% més de reserva d’entrades de professionals que se sumen a les confirmacions de compradors estrangers, que fan augurar una “excel·lent” setmana per al sector hoteler i hostaler a València. Directament, el certamen ha tancat la invitació directa i la visita de més de 1.000 compradors i prescriptors estrangers procedents de 56 països (onze més que en 2017), cosa que suposa el programa “més ambiciós de convidats internacionals realitzat dels últims anys”.

“Hábitat és l’oportunitat per als joves dissenyadors”

Des de fa 16 edicions, la fira Hábitat compta amb l’espai Nude. Es tracta d’una plataforma de trobada entre joves dissenyadors, les empreses i mitjans de comunicació. “De Nude han eixit els millors dissenyadors que estan triomfant dins i fora de les nostres fronteres”, assenyala la responsable de Nude, Maria Fontes, que assegura que hi participen dissenyadors valencians i d’altres llocs del món.

En cada edició hi ha un comité assessor que decideix quins dissenyadors joves poden exposar i els seleccionats es reparteixen en 3 zones segons la seua procedència: freelance, procedents d’escoles i professionals. En total, hi ha més de 150 dissenyadors joves que mostraran els seus projectes al món des del distribuïdor central de la Fira.

“Hábitat és l’oportunitat per als joves dissenyadors, perquè és el punt de trobada anual del sector en Espanya”. Segons les dades de què disposa Fontes, el 70% d’ells són valencians, tot i que en l’edició d’enguany participen molts dissenyadors d’escoles de Madrid, el País Basc i Mèxic. “Vénen de tot el món”, destaca.

El moble en xifres

La indústria del moble és una de les més importants al País Valencià. Segons les dades de l’Institut Valencià d’Estadística (INE), a tot el territori hi ha 1.462 empreses dedicades a la fabricació de mobiliari. Aquesta xifra era molt superior l’any 2008, quan hi havia 2.622 empreses que es dedicaven al moble. Percentualment, el País Valencià és el segon territori amb més empreses d’aquest sector, només superat per Andalusia.

Encara que el volum d’empreses ha disminuït, l’exportació del sector del moble al País Valencià ha augmentat un 10% durant la primera meitat de 2018 en comparació al mateix període de l’any passat, fins a superar els 255,8 milions d’euros. És el segon territori amb més vendes a l’exterior després de Catalunya, amb una quota del 23,8% sobre el total, segons consta en l’informe de resultats de comerç exterior entre gener i juny de l’Associació d’Industrials i Exportadors de Mobles d’Espanya (Anieme).

França és el principal destí del mobiliari fabricat al País Valencià amb una quota del 28,1% sobre el total exportat. De fet, la Unió Europea concentra més de la meitat de les exportacions valencianes, amb una quota del 56,2%, i especialment per les vendes a Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, Portugal, els Països Baixos i Bèlgica.

Fora d’Europa, destaca l’increment de l’exportació valenciana de mobles als Estats Units, mercat que manté la segona posició en la classificació amb un augment del 26,8% i una quota sobre el total exportat de l’11,7%. Les exportacions a Rússia han augmentat un 38,2% i, encara que ja no es troba entre les principals destinacions del moble valencià, ascendeix a la posició 13 amb una quota de l’1,4%.

Quant a les importacions, el País Valencià va comprar entre gener i juny mobles per valor de 188,2 milions d’euros, import que representa un descens del 0,3% respecte al mateix període de l’exercici anterior. La majoria de les compres es van realitzar a França, els Estats Units i Alemanya i l’ascens més gran que s’ha registrat en les importacions a Itàlia (+53,1%).

D’aquesta manera, el saldo de la balança sectorial del moble del País Valencià llança un superàvit de 67,6 milions d’euros i la taxa de cobertura se situa en el 135,9%.

Comparteix

Icona de pantalla completa