Diari La Veu del País Valencià
La Universidad Rey Juan Carlos confirma que es van manipular les notes del màster de Montón

La ministra de Sanitat, Carmen Montón, no va aprovar tot el seu màster en la convocatòria de juny de 2011, ja que, segons consta en la seua fitxa d’alumna, almenys una assignatura apareixia amb un “no presentat” quan va acabar el curs que ella defensa que havia superat, segons publica aquest dimarts eldiario.es i recull l’agència EFE. Segons aquest mitjà, el 25 de novembre d’aquell any “algú va entrar en el sistema informàtic” de la Universidad Rey Juan Carlos (URJC) i va canviar el “no presentat” per un “aprovat”, malgrat que les actes del curs ja estaven tancades; un extrem que ha sigut confirmat aquest dimarts al matí per la URJC, segons ha informat la Cadena SER.

En un comunicat fet públic aquest dilluns, la universitat informa que està investigant el Màster d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere vinculat a l’Institut Públic de Dret, clausurat recentment. Després dels fets ocorreguts en l’Institut de Dret Públic (IDP), que estan sota investigació judicial, la URJC va anunciar que es realitzaria una auditoria dels comptes de l’IDP, que començarà les setmanes vinents. Així mateix, la universitat explica que va obrir una informació reservada a principis de juny sobre el Màster d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere vinculat a l’IDP el director del qual era Enrique Álvarez Conde, que està duent a terme el servei d’inspeccions d’aquest centre. “La Universitat està col·laborant amb la justícia en tot el que se li requereix en relació a la gestió de l’Institut Públic de Dret”, conclou el text.

Depuració de responsabilitats

La URJC ha llançat aquest dimarts un altre comunicat en què asseguren que “s’estan analitzant escrupolosament tant el cas de la ministra Carmen Montón com els altres casos d’aquest curs”.

En el cas de Montón, s’està revisant el seu expedient “assignatura per assignatura per a emmarcar en quin context s’han produït els canvis de notes que ha constatat la inspecció”. La inspecció de serveis està investigant aquest màster “amb tota la diligència possible” per a “prendre les mesures oportunes i depurar responsabilitats”.

A més, de l’auditoria acadèmica de l’IDP prompte començarà una auditoria dels seus comptes, denunciats davant la Fiscalia per presumpta malversació.

Montón nega conéixer els canvis i aguanta en el càrrec

Per la seua banda, la ministra assegura que va presentar el seu treball de fi de màster sobre estudis de gènere en juny de 2011, la qual cosa, segons eldiario.es, hauria sigut fraudulenta perquè en aquell moment no tenia totes les altres assignatures aprovades. La modificació de nota fora de termini explicaria per què el títol oficial de Montón diu que el va completar en 2012, “perquè li van aprovar l’última assignatura en aquell curs acadèmic”. Això mateix ja va ocórrer amb l’expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes i la funcionària Amalia Calonge, que va modificar les notes a posteriori per a canviar un “no presentat” per una altra nota.

“Tinc el certificat de notes i ací tinc totes les assignatures superades. Si ara hi ha hagut una modificació que escapa del meu coneixement no és la meua responsabilitat. Si tinguera l’explicació, li la donaria”, ha indicat la titular de Sanitat aquest dimarts en l’entrevista radiofònica en ser preguntada pels suposats canvis en les seues notes. Montón també ha assegurat que no va sol·licitar la convalidació de cap assignatura. “Aquesta convalidació s’escapa al meu àmbit de responsabilitat, coneixement o petició”, ha explicat la dirigent socialista, qui ha recordat, a més, que “la custòdia de les actes també escapa” de la seua “responsabilitat”.

Montón ja va negar aquest dilluns qualsevol irregularitat en l’obtenció del seu màster a la URJC: “No he comés cap irregularitat” i “no té res a veure amb altres desgraciats casos” va asseverar en una roda de premsa en la qual va defensar que disposa de nombrosa documentació que acredita que va cursar el màster i que sent el “suport del president” del govern espanyol, Pedro Sánchez. En els mateixos termes s’ha expressat aquest dimarts al matí en una entrevista a La Ser i ha assegurat que li semblaria “injust” dimitir “per una cosa que no ha fet”. La ministra de Sanitat ha celebrat tindre “el carinyo” i “la confiança” de la gent “que importa”, però també ha apuntat que “la qüestió política passa a segon pla”, perquè “jo sóc Carmen i el que ací està en entredit és la meua persona, la meua honorabilitat”.

Compareixença al Congrés

La portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, ha anunciat que Montón compareixerà a petició pròpia al Congrés dels Diputats per a ampliar les explicacions sobre l’obtenció del seu màster. “La ministra és una persona rigorosa i seriosa” que no té “res a ocultar”, ha afirmat Lastra, que ha assegurat que el seu cas no té “res a veure” amb el del líder del PP, Pablo Casado, i el de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes. En tot cas, Lastra no ha volgut descartar taxativament que Montón acabe dimitint.

Preguntada per aquesta possibilitat, ha evitat la qüestió. “Dimitir per una cosa que és injusta? Ja em dirà”. L’anunci de la seua compareixença es produeix també després que Ciutadans i Podem hagen registrat ja peticions perquè la ministra done explicacions a la cambra.

Comparteix

Icona de pantalla completa