Diari La Veu del País Valencià
Reparar els danys provocats per l’incendi a la Ciutat de la Justícia ha costat 2,6 milions d’euros

La Conselleria de Justícia ha hagut de fer front a una despesa de 2,6 milions d’euros per a reparar els danys provocats per l’incendi que va patir la Ciutat de la Justícia de València fa un any, una quantitat que no ha sigut coberta per cap assegurança, ja que l’edifici no en té. Segons ha informat la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, en una trobada amb periodistes, no existeix l’obligatorietat de concertar assegurances per a aquest tipus d’edificis, de manera que no és una pràctica habitual ni en l’administració valenciana ni en l’estatal.

A més de la reparació de danys, Justícia ha invertit altres 3,3 milions d’euros en un pla de millora de la seguretat de les instal·lacions de les 36 partides judicials del País Valencià. Així, Bravo ha detallat que per a la millora dels sistemes de seguretat s’està executant un contracte amb dues vies d’actuació: l’habilitació d’un espai a la Ciutat de la Justícia (CECON) on aniran centralitzats tots els sistemes de seguretat de totes les seus judicials i la reparació, i la millora i implantació de noves mesures de seguretat com ara càmeres, centraletes o sistemes de control. Per a l’execució d’aquest contracte s’han atés les demandes de la Guàrdia Civil i els seus informes en matèria de seguretat en les seus judicials.

El CECON, situat a la planta baixa de la Ciutat de la Justícia de València, està ja totalment executat, a falta de la instal·lació d’un envà de vidre. Aquest espai comprén una sala de control on es poden visualitzar tots els sistemes de seguretat de l’edifici i de la resta de seus judicials, una vegada estiguen integrades en el sistema, de manera que es passa d’un espai de 70 metres quadrats a més de 130.

La central d’incendis de l’edifici ha sigut substituïda per una de més moderna que permet identificar les alarmes sobre plànol i, d’ací a unes setmanes, es preveu que es puguen visualitzar les videogravadores de la resta de seus judicials, començant per les de Carlet, Paterna i Alzira.

A més d’altres mesures de seguretat, pròximament s’instal·laran portes giratòries a la Ciutat de la Justícia de València i es repararan la resta de portes corredisses, se substituirà tota la il·luminació de l’edifici per leds i se substituiran els equips de refrigeració, una mesura per a la qual serà necessari alçar part de la coberta.

La consellera Bravo ha explicat que l’incendi que va afectar la Ciutat de la Justícia de València no va ser conseqüència d’unes deficients mesures de seguretat, sinó d’un accident, per l’ús d’una regleta insegura a la qual es van endollar aparells que van produir un curtcircuit. No obstant això, ha lamentat que un edifici que “va costar el doble del previst” i els expedients de contractació del qual van ser “opacs” haja donat com a resultat “problemes des de l’inici”, que “no es van reclamar als constructors”.

Comparteix

Icona de pantalla completa