Diari La Veu del País Valencià
El MIM de Sueca recorrerà en la seua 29a edició la gramàtica gestual i corporal amb 25 espectacles

La Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM), patrocinada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i la Fundació Bancaixa, ha presentat aquest dimecres en roda de premsa la programació i les novetats de la seua 29a edició que, sota el lema ‘El moviment que parla’, tindrà lloc del 19 al 23 de setembre. En ella han intervingut el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; l’alcaldessa i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sueca, Raquel Tamarit i Vicent Baldoví; el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, i el director del MIM, Joan Santacreu. També hi eren el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i el diputat Joan Baldoví. A més, el Colectivo Glovo ha oferit un aperitiu escènic del seu espectacle Mapa, que es presentarà en aquesta nova edició del MIM.

‘El moviment que parla’ és el leitmotiv que recorrerà enguany la programació del MIM mitjançant 25 espectacles per a tot tipus de públics que barregen diferents disciplines a la recerca de noves formes d’expressió gestual i corporal. “Enguany fem una aposta contundent per la dansa que omplirà d’emocions els espectadors”, ha destacat el director del MIM després d’explicar que “de vegades atribuïm el gest o el mim a l’expressió de la cara i en aquesta edició volem mostrar com els cossos es posen en moviment per a contar-nos diferents històries, traslladar-nos a universos desconeguts i inèdits, pròxims o propers”. Aquestos cossos alliberaran el seu art i talent tant al teatre com als carrers o altres espais inesperats per a fer-nos “riure, plorar i fins i tot volar jugant amb l’equilibri, el silenci i els gestos”. Per a endinsar-nos en la gramàtica del cos, ha conclòs Joan Santacreu, “inaugurarem el MIM amb una classe magistral d’Yves Marc, fundador en 1975 de la companyia Théâtre du Mouvement i referent europeu del mim contemporàni”.

“Propostes que glorifiquen el cos i denuncien els seus tabús”

El compromís escènic i el valor del gest es posaran de manifest en la 29a edició de la mostra, “amb propostes que glorifiquen el cos, denunciant els seus obstacles i tabús”, segons expliquen els organitzadors en una nota de premsa.

Entre les propostes escèniques hi ha treballs que aborden temes “de la nostra actualitat més candent”, com el dels refugiats i les fronteres que el Colectivo Glovo bolcarà en Mapas; el paper del patriarcat en la nostra societat, en el qual aprofundirà Escandall Teatral en XX; l’explotació laboral, temàtica de l’espectacle musical de circ contemporani Lurrak, de la companyia basca amb el mateix nom, i l’amor entre persones del mateix sexe, fil conductor de Poyo Rojo, de la companyia argentina amb el mateix nom, una impactant fusió de dansa, acrobàcies i clown.

La companyia basca Ertza planteja en Meeting Point – Premi MAX 2018 al Millor Espectacle de Carrer– qüestions sobre les contradiccions humanes i socials que conviden el públic, d’una forma lúdica, a prendre una posició activa enfront del que està veient. Les complexes relacions humanes articulen també el muntatge de sorprenents malabarismes de la prestigiosa companyia anglesa Gandini Juggling, Smashed.

La guardonada Maduixa Teatre –amb tres Premis MAX– presenta el seu Look at me, working progress que convida nou espectadors a mirar-se als ulls els uns als altres i endinsar-se en l’interior de l’altra persona més enllà del seu aspecte físic. També hi ha una reflexió en clau de dansa sobre l’ego i l’adoctrinament social en La siesta de Mou Dansa.

La solidaritat i tolerància són els valors que Comediants La Baldufa realça en Cirque déjà vu. Art, participació social i inserció laboral defineixen els sevillans Danza Mobile –Premi Max de Caràcter Social– que arriben al MIM amb el seu últim muntatge, En vano, reconegut amb el Premi LORCA al Millor Espectacle, Millor Ballarí i Millor Coreografia. Una altra de les propostes que posen el seu focus d’atenció en temes de l’actualitat, com per exemple les llibertats individuals, és Alba, que la companyia Théâtre du mouvement estrenarà al MIM. Es tracta d’una adaptació lliure de l’obra La casa de Bernarda Alba feta de cossos, gestos i moviments.

Comparteix

Icona de pantalla completa