Diari La Veu del País Valencià
Els denunciants de discriminació lingüística al centre de salut de Joan Llorens porten el cas al Síndic de Greuges

Membres de Plataforma de la Llengua, amics i familiars han acompanyat aquest dimecres la parella que fa uns dies va denunciar un cas de discriminació lingüística en el moment de presentar la seua queixa formal davant la direcció del centre de salut Joan Llorens de València. Josep i Lorena van denunciar la setmana passada que una ginecòloga els va demanar que “parlaren en castellà” quan es van adreçar a ella en valencià en la consulta. Segons el relat dels denunciants, la doctora els va etzibar que ella “no tenia l’obligació d’entendre el valencià” però que els denunciants sí que tenien “l’obligació de parlar en espanyol”.

Davant aquest nou cas de discriminació lingüística en l’àmbit sanitari registrat el 28 d’agost, la parella de Montcada ha presentat una queixa davant la direcció del centre en què exposen com la doctora no els va dispensar l’atenció adequada després que ella els exigira parlar en castellà i ells negar-s’hi. Junt amb la reclamació presentada en el centre de salut de Joan Llorens, a València, la Plataforma per la Llengua ha presentat també una queixa al Síndic de Greuges i una altra a l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat.

Segons ha revelat el programa À Punt Directe, el centre de salut ha obert una investigació per a esclarir els fets i per a això citarà els pacients, la ginecòloga i l’infermera. Amb tot, la direcció del centre assegura que la pacient, embarassada de 30 setmanes, va rebre l’atenció adequada al seu estat de gestació d’acord amb els protocols establerts. El comunicat del centre de salut destaca que l’ambulatori no nega mai l’atenció mèdica a ningú per qualsevol raó que puga suposar una discriminació.

Per la seua banda, el delegat de Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manel Carceller, ha assegurat que “la discriminació en l’atenció sanitària a un pacient, pel fet de parlar valencià, és un cas gravíssim d’incompliment de les obligacions d’aquesta professional sanitària. Una discriminació per raó lingüística és tan greu com una per raó de raça, ideologia religiosa o política”.

La Plataforma per la Llengua, més enllà de la denúncia davant el Síndic de Greuges i l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana per prejudicis ideològics en l’atenció sanitària, considera que la doctora “necessita rebre un curs de coneixement del valencià per facilitar el dret dels pacients a parlar en la llengua pròpia”.

L’entitat recorda que l’article cinqué de la Llei d’ús i ensenyament del valencià explicita que “l’Administració adoptarà les mesures que calguen per a impedir la discriminació de ciutadans o activitats pel fet d’usar qualsevol de les dues llengües oficials, així com per a garantir l’ús normal, la promoció i el coneixement del valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa