Diari La Veu del País Valencià
Els treballs a la fossa 112 de Paterna deixen a la vista 10 cossos que ja estan llestos per a exhumar

Els treballs d’excavació en la fossa comuna 112 del cementeri de Paterna (l’Horta Oest) han deixat ja a la vista deu cossos de represaliats de la Guerra Civil –del centenar que s’espera trobar– una vegada retirada la capa de calç que els cobria. Una vegada documentats, aquestos cadàvers ja estan llestos per a ser exhumats.

Així ho ha explicat a Efe l’antropòleg de l’empresa ArqueoAntro Javier Iglesias, que ha incidit que una vegada retirat aquest sediment han “comptabilitzat almenys deu esquelets” a només “un metre i mig o quasi dos metres” de profunditat.

“La idea que tenim una vegada retirat aquest sediment que els cobreix és documentar-ho. Això és bàsicament deixar-los a la vista per a poder fer tota la documentació completa, fotografia, dibuix i fotogrametria per a començar a exhumar hui a finals del dia”, ha afegit.

L’expert ha assenyalat que “els treballs continuen bastant bé” i que esperen que “prompte” puguen acabar-los per a “lliurar-los a les famílies”. No obstant això, ha assegurat que el temps d’espera perquè les proves d’ADN confirmen les identitats es pot perllongar entre un any i mig i dos anys. “El temps d’espera els posarà l’empresa genètica amb què col·laborem, que té molt de treball perquè té tres fosses més, però jo calcule que en un any i mig o dos anys puguem tindre tots els resultats complets”, ha assenyalat.

Iglesias ha explicat que tots els cranis que han quedat a la vista “presenten unes ferides compatibles amb un impacte de projectil” i ha afegit que “el que hem de veure quan acabem de desenterrar-los és si tenen més impactes a la resta del cos o només al cap”. “Llavors estaríem parlant d’una execució o bé d’un afusellament en tota regla”, ha indicat.

Els treballs en la fossa 112 de Paterna van arrancar el passat 20 d’agost i els experts esperen trobar dues saques amb cinquanta cossos cadascuna d’afusellats durant la repressió franquista. La majoria de víctimes són de les comarques de la Safor i la Ribera.

Deu dies després, un jutjat de Paterna va decretar el sobreseïment lliure i l’arxivament de les investigacions després de la denúncia de l’aparició d’almenys quatre cranis amb fractures que eren compatibles amb l’impacte d’un projectil i signes de violència.

La denúncia havia sigut presentada uns dies abans per la diputada de Memòria Històrica de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, la presidenta de l’Associació de Familiars de les Víctimes de la Fossa 112, Carmen Gómez, i els membres de l’empresa encarregada de l’exhumació ArqueoAntro, Javier Iglesias i Alex Calp.

En la interlocutòria, el jutjat assenyala que les troballes suposaven “indicis i no meres sospites” que es tractava de represaliats de la Guerra Civil i la dictadura i no de restes recents. Per això va considerar que havien transcorregut “aproximadament 70 anys, temps que supera amb escreix el de prescripció” del Codi Penal.

Els treballs d’exhumació de la fossa 112 han sigut adjudicats per més de 95.700 euros. D’aquestos, la Diputació de València, que enguany destinarà 626.000 euros a accions en matèria de memòria històrica, n’aporta vora 90.000.

Comparteix

Icona de pantalla completa