Diari La Veu del País Valencià
Zaplana, cent dies després d’entrar a la presó pel cas Erial, continua sense aconseguir la llibertat

L’exministre i expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana acaba de complir cent dies a la presó després de la seua detenció pel cas Erial, un període en el qual la seua defensa ha intentat sense èxit en quatre ocasions que fóra excarcerat i en el qual les investigacions judicials segueixen sota secret de sumari.

Zaplana va ingressar a la presó de Picassent (l’Horta Sud) el passat 24 de maig, després que la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València decretara presó incondicional i sense fiança contra l’exministre per risc de fugida i destrucció de proves.

Dos dies abans l’havien detingut a la seua casa de València, en el marc d’una causa que investiga els delictes de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per delinquir i grup criminal.

El dia de la seua detenció, Zaplana, de 62 anys, va ser suspés de militància en el PP i de Telefónica, on treballava des de 2008 a l’àrea d’Assumptes Públics.

Des del seu arrest, la defensa de Zaplana ha presentat quatre recursos per a demanar la seua posada en llibertat o l’arrest domiciliari al·legant una “deterioració acusada” de l’estat de salut de l’exministre, que pateix una leucèmia des de 2015, any en què es va sotmetre a un trasplantament de medul·la.

També ha presentat diversos informes mèdics per a argumentar que la seua permanència a la presó suposa un “risc vital” per al detingut, encara que la jutgessa instructora ha rebutjat tots els recursos, per la qual cosa han recorregut a l’Audiència Provincial de València al·legant “una qüestió purament humanitària”.

Precisament, el 4 de setembre està previst que la secció cinquena de l’Audiència Provincial de València resolga l’últim recurs, presentat el passat 14 d’agost.

L’estat de salut de Zaplana

Zaplana roman al mòdul d’infermeria de la presó de Picassent i ha eixit cada dues setmanes a l’hospital La Fe per a rebre tractament per la leucèmia, mentre que en una ocasió va ser atés d’urgència per una insuficiència respiratòria.

Fonts de la família de l’exministre han assegurat a EFE que Zaplana ha perdut huit quilos en catorze setmanes i que l’últim informe mèdic, datat el 29 d’agost, indica que persisteix la deterioració de l’estat general i la pèrdua de pes progressiva.

La família insisteix que es presentaran tots els recursos que siguen necessaris perquè Zaplana puga eixir de la presó, ja que afirmen que la seua permanència allí pot tindre conseqüències irreversibles en la seua salut i asseguren que l’exministre està “molt mal” tant físicament com anímica.

La defensa del també exportaveu del govern de José María Aznar l’exerceix el bufet Milans del Bosch, amb el qual col·laboren les dues filles de l’exministre, que són advocades.

Què s’investiga al cas Erial?

El cas Erial investiga el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV), realitzades en 1997 durant la gestió de Zaplana al capdavant de la Generalitat i del Pla Eòlic del País Valencià, engegat en 2003.

Les investigacions judicials realitzades fins ara apunten al fet que alguns dels empresaris beneficiaris d’aquestes concessions haurien pagat al voltant de deu milions d’euros en concepte de comissions.

Comparteix

Icona de pantalla completa