Diari La Veu del País Valencià
‘El paciente se niega a hablar en castellano’: nova denúncia de discriminació lingüística a un centre de salut de València

Un usuari de la sanitat pública valenciana ha denunciat un nou cas de discriminació lingüística. Segons el relat de Josep Vila-roja, publicat a les seues xarxes socials, el passat dimarts 28 d’agost va experimentar la impossibilitat de comunicar-se en valencià amb una metgessa del Centre d’Especialitats Joan Llorens, a València. D’acord sempre amb el seu testimoni, ell i la seua parella van acudir a la consulta de ginecologia de la doctora A.P.R. i quan es van adreçar en valencià a la metgessa, ella els va contestar que “ella no tenia l’obligació d’entendre el valencià” però que els denunciants sí que tenien “l’obligació de parlar en espanyol”.

El denunciant lamenta que la ginecòloga els retraguera parlar en valencià, “i més de la manera que ens ho va dir –relata–”, i també el tracte que els va dispensar en la consulta. Segons Vila-roja, la doctora també es va negar a lliurar-los una còpia de l’ecografia que li van practicar a la seua parella. “Quan li hem demanat l’ecografia, no ens l’ha donada, i amb una actitud prepotent ens ha dit: ‘Jo sóc ginecòloga, no fotògrafa'”, assenyala.

Imatge de l’informe de la consulta.

No només la doctora va expressar verbalment el seu malestar perquè uns pacients li parlaren en valencià sinó que també ho va reflectir en el seu informe de la consulta. Segons els documents en possessió de la parella, la doctora va anotar la següent observació, en castellà: “La pacient es nega a parlar en castellà, no l’entenc, es comporten de manera prepotent”.

Altres denúncies

Aquest no és el primer cas de discriminació lingüística registrat a la sanitat valenciana. El passat 2017 es van produir, almenys, altres dos casos. El primer d’ells, denunciat per una veïna del barri de Benimaclet, a València, que va tractar de demanar una cita en valencià al seu centre de salut. Segons el seu relat, quan estava donant el número de la seua targeta sanitària, l’administrativa li va etzibar en un to poc amistós: “‘Me los vas a dar en castellano‘”.

En un altre cas, la discriminació lingüística va quedar acreditada fins i tot per la mateixa Conselleria de Sanitat. L’Administració va sancionar en juny de 2017 una infermera que treballava al centre de salut de Castelló de la Ribera (la Ribera Alta) després de rebre la queixa d’una pacient que denunciava que una infermera l’havia “increpat” per parlar en valencià. La treballadora del centre de salut va ser sancionada amb una suspensió de sou i feina durant cinc dies.

Comparteix

Icona de pantalla completa