Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana que s’abaixe el preu dels AVE Madrid-Alacant perquè el viatge s’allargarà sis minuts

El diputat de Compromís al Congrés Ignasi Candela ha reclamat al govern espanyol que rebaixe el preu dels bitllets d’AVE entre Madrid i Alacant en compensació per la pèrdua de velocitat.

Renfe va anunciar aquest dimarts que la velocitat màxima d’aquestos trens baixaria dels 300 als 270 quilòmetres per hora, de forma temporal i com a mesura preventiva davant el procés de substitució dels motors dels trens AVE que presten servei per aquesta línia. La reducció suposa un augment mitjà del temps del viatge d’uns sis minuts, segons el gestor ferroviari.

Candela ha demanat que s’accelere la renovació d’aquestos motors a fi de recobrar la velocitat de 300 quilòmetres per hora. A més, en un comunicat, el parlamentari ha qüestionat la idoneïtat de la mesura, adoptada “en plena operació retorn de la campanya turística”, i ha exigit que, “almenys, els viatgers vegen compensades les molèsties amb una rebaixa en el preu del bitllet”, que actualment té un valor “per damunt dels 65 euros”.

El diputat també ha lamentat que “una vegada més Alacant es troba en la diana de la discriminació en rebre els ‘AVE S100’, els més vells que operen a Espanya”. Davant d’aquesta situació, ha preguntat “quan pensa el govern [espanyol] destinar trens nous a aquesta connexió ferroviària que mou a cada any 1,2 milions de persones”. També ha demanat a l’executiu espanyol el calendari d’execució dels treballs i la data prevista de finalització del procés de substitució dels motors amb l’objectiu de “valorar l’impacte en l’economia de la ciutat”.

Canvis en els 23 trens més antics

La disminució de la velocitat màxima en l’AVE a Alacant és conseqüència del pla posat en marxa per Renfe per a canviar els motors dels seus 23 trens AVE més antics, un procés en el qual invertirà 22 milions d’euros i que atén al ‘full de ruta’ de manteniment d’aquestos vehicles.

Es tracta dels primers AVE que va comprar l’operadora, fabricats per Alstom, per a explotar la primera línia d’Alta Velocitat que es va construir a l’estat espanyol, la Madrid-Sevilla, inaugurada en 1992. En l’actualitat, aquesta flota de trens, la denominada Sèrie 100, no només circula per l’AVE a la capital andalusa, sinó que també ho fa per l’AVE Madrid-Barcelona i l’AVE a Alacant.

No obstant això, mentre que en les línies de Barcelona i Sevilla aquestos no són els únics trens AVE que presten servei –Renfe completa l’explotació d’aquestos corredors amb altres vehicles de la seua flota d’Alta Velocitat comprada posteriorment– en el cas d’Alacant totes les circulacions es realitzen amb aquesta flota de trens AVE més veterana. Per això, atés que els trens d’aquest corredor tenen un ús més intensiu, la companyia ferroviària ha reduït la velocitat màxima a què circulen com a mesura preventiva i per a mantindre els vehicles en bon estat fins que es complete el canvi dels motors.

La companyia assegura que els bitllets que està venent per a la línia Madrid-Alacant ja inclouen els canvis en l’horari i per això assegura que els viatgers d’aquesta línia “no s’estan veient afectats més enllà del lleu augment del temps de viatge”. L’ajust de velocitat no afectarà les unitats d’aquesta flota que circulen per l’AVE a Barcelona i a Sevilla. Com que no són els únics trens amb els quals l’operadora dóna servei en aquestos corredors, els vehicles tenen un ús menys intensiu, segons van detallar a Europa Press fonts de Renfe.

Comparteix

Icona de pantalla completa