Diari La Veu del País Valencià
Oltra es mostra partidària que els bombers forestals passen a una empresa 100% pública

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, creu que allò “ideal” seria que els bombers forestals passaren a l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), com també planteja Podem, però “sembla que hi ha algun impediment jurídic perquè puguen passar directament a l’agència”. Si aquest fóra insalvable, la vicepresidenta és partidària que una empresa instrumental “100%” pública s’encarregara de la gestió d’aquestos efectius. Aquesta empresa dependria de l’AVSRE i s’encarregaria de la gestió del personal i d’aspectes com les nòmines.

Així s’ha pronunciat Oltra en una entrevista a Europa Press en ser preguntada sobre el futur dels bombers forestals, les reivindicacions dels quals, ha dit, “és important atendre perquè és un col·lectiu que cal dignificar”. A més, ha recordat que ja s’han fet passos perquè “estaven en empreses privades i han passat a Tragsa, que és una empresa pública de l’Estat” i ara el compromís és que passen a dependre de la Generalitat.

“Un instrument, insistisc, 100% públic que, depenent de l’AVSRE, es fera càrrec de la gestió, però només a aquestos efectes”, ha dit, incidint que “han de passar a un ens gestor 100% públic” i que l’agència de seguretat ha de ser qui porte “les directrius tècniques”. A llarg termini, ha destacat la vicepresidenta, l’horitzó és aconseguir un cos únic de bombers amb taules salarials i drets laborals homologats.

Davant els advertiments dels sindicats sobre un esborrany en el qual s’obria la porta a l’entrada de capital privat a aquesta empresa, Oltra ha incidit en la diferència entre un esborrany i el que finalment s’aprova i ha remarcat la importància del diàleg i la negociació amb els representants sindicals. A parer seu, “àmbits tan sensibles i tan fonamentals com aquest, en el qual estan en joc els boscos, el futur del medi ambient, no són lloc per a fer negoci”.

Mesa tècnica entre els sindicats, l’Advocacia i Emergències

Representants dels sindicats de bombers forestals han mostrat un “rebuig frontal” a la proposta realitzada per l’AVSRE perquè s’integraren en una societat mercantil i han defensat que l’Agència es convertisca en l’ocupadora d’aquestos professionals en un servei “100% públic” –els mateixos termes que ha emprat Oltra–. Així s’ha manifestat en declaracions a Europa Press el secretari general del Sindicat de Policies i Bombers (SPPLB), Toni Aroca, després de la reunió celebrada aquest dimecres amb la direcció de l’AVSRE.

“És un servei de la Generalitat i, en cas que desaparegueren intermediàries com Tragsa, se subrogaria a l’administració, per la qual cosa hi ha via perquè l’administració tinga la capacitat d’ocupador. Volem obrir un procés per a ser un servei 100% públic, de l’administració”, ha sostingut Aroca, i ha argumentat que “per això es va crear l’AVSRE”.

El delegat de Bombers Forestals d’UGT, Roberto Caballero, ha indicat que la setmana vinent hi haurà una mesa tècnica, amb l’Advocacia de la Generalitat i els advocats dels sindicats, per a “desbloquejar la situació i trobar una solució consensuada” amb l’AVSRE.

“Volem que siga directament l’Agència qui ens contracte, cosa que es va proposar en 2017. Ens agradaria, i allò ideal és que es complisca, que l’agència fóra l’ocupadora. Si és legal, anirem per aquesta via; si no, optarem per una via intermèdia o transitòria”, ha puntualitzat el secretari general de CCOO, Antonio Criado.

“Una clara deslleialtat”

D’altra banda, des de l’SPPLB han assenyalat en un comunicat que observen una “escassa predisposició” per part de la Generalitat a treballar amb “altura de mires i vertadera voluntat institucional” en aquest procés de reversió i rescat del Servei de Bombers Forestals. Així mateix, han traslladat el seu “malestar” en saber que la proposta estava dissenyant-se des de fa dos mesos “a esquenes” dels sindicats, la qual cosa pot suposar una “profunda deterioració” de les relacions de confiança entre les parts. “Hi ha una deslleialtat clara de fer alguna cosa en contra de la voluntat dels treballadors”, ha criticat Aroca. En aquest sentit, Caballero ha explicat que els “preocupava” que la proposta de l’AVSRE estiguera “tan avançada” i que s’haguera realitzat “sense comptar” amb els bombers. “No estem disposats a passar per ací. La solució és entre tots, no que s’impose una fórmula”, ha ressaltat.

El sindicat també ha mostrat la seua “incertesa” sobre si el ministeri d’Hisenda, encapçalat per María Jesús Montero, “respectarà” els seus acords o els mantindrà “bloquejats unilateralment”, per la qual cosa han modificat la concentració que estava convocada davant la seu de Tragsa per al 6 de setembre i l’han substituïda per una marxa fins a la Delegació de Govern –espanyol–, al carrer Colom, on es manifestaran. “Es tracta de representar simbòlicament el camí que cal recórrer des de la gestió privada a la pública. En aquest sentit no som optimistes, per la qual cosa està previst intensificar els actes reivindicatius si es manté el bloqueig”, han advertit des del sindicat de bombers.

Comparteix

Icona de pantalla completa