Diari La Veu del País Valencià
El PPCV critica que el Consell acumule factures als calaixos mentre fa amb les seues diferències un Sálvame Deluxe

El curs polític està a punt de començar i els socis del Botànic volen deixar soterrada la que ha sigut considerada com la seua primera gran crisi i restar importància a les confrontacions que van protagonitzar diferents membres del Consell. Per al PPCV, en canvi, el govern valencià s’ha convertit aquest estiu en un “Sálvame Deluxe” ple de bronques i de crits incapaç de fer front als problemes econòmics. “L’ADN d’aquest Consell està integrat per un augment del deute en aquestos darrers dos anys per impagaments i per retallades”, ha denunciat aquest dimecres en roda de premsa el portaveu d’Economia del PPCV Rubén Ibáñez.

El diputat conservador ha criticat que el Consell no haja oferit en tot el que va de legislatura rodes de premsa per a explicar amb detall les dades de la Intervenció General de la Generalitat com els anteriors governs populars solien fer. Per això, el diputat popular ha desglossat les últimes dades que s’ofereixen en l’informe del passat exercici. “En els dos últims anys el deute s’ha augmentat fins a arribar als 5.830 milions d’euros, cosa que implica 243 milions d’euros al mes”, ha indicat Ibáñez, qui considera que aquest endeutament no s’ha vist compensat amb una millora dels serveis públic, atés que les retallades han sigut nombroses.

Així doncs, el popular ha assegurat que el Botànic ha fet retallades en habitatge, educació, sanitat i polítiques socials que, a hores d’ara, “sumen més de 2.000 milions d’euros”. Segons les xifres exposades per Ibáñez, el sistema d’educació públic valencià ha perdut més de 1.000 docents des de l’any 2016 i també hi ha menys professionals sanitaris; concretament, la plantilla s’ha reduït un 7,6% en aquestos darrers anys.

Un dels altres aspectes que ha criticat el parlamentari ha sigut l’acumulació de “factures per pagar” des de l’arribada del Botànic al Palau. “Les factures per pagar suposen més de 3.000 milions d’euros i una de les àrees més afectades és la de la dependència. Per menys de la meitat, Oltra va posar una denúncia a la Fiscalia. Esperem que ara actuen de la mateixa manera”, ha alertat.

“Estan arruinant la Comunitat”

Per tots els problemes econòmics indicats, Ibáñez considera que el Consell “està arruinant la Comunitat” i posant en perill el futur de tota la societat valenciana. Així mateix, també ha assenyalat que les inversions han decrescut des de l’any 2012. “A Puig li pareix bona notícia que el govern espanyol ens permeta endeutar-nos. S’ha passat de la reivindicació absoluta a la submissió total”, ha advertit.

Preguntat pel futur del pressupostos del proper exercici, el popular ha titllat de “ridícula” la postura que ha adoptat en els darrers anys Podem, atés que sempre ha tingut un alt nivell d’exigència però després ha acabat cedint. “Podem té en les seues mans el futur dels pressupostos però sempre acaba dient que es troba moderadament satisfet”.

“Part del deute es correspon a l’etapa del PPCV”

El síndic del PSPV, Manolo Mata, ha lamentat que el PPCV tinga “tantes pèrdues de memòria” i no recorde que “han sigut els seus governs al capdavant de la Generalitat els que van portar la Comunitat al crac econòmic”.

“Les declaracions d’Ibáñez manifesten el desconeixement i l’interés del PPCV per crear alarma social sense importar-li pegar-se un tir al peu”, ha asseverat per a subratllar que els populars “van engegar una espècie d’estafa piramidal administrativa que llastra els comptes de la Generalitat”.

Com a exemple, el portaveu dels socialistes ha indicat que “segons les últimes dades del Banc d’Espanya, prop de la meitat del deute registrat en aquesta legislatura (2.589 milions, el 48,2%) correspon a les desviacions de dèficit i a operacions imputables a l’etapa del PPCV com a diversos pufos”.

Per tot açò, Mata ha instat Ibáñez que “deixe de fer demagògia i que si realment li preocupen els comptes de la Generalitat, anime al seu partit a pagar els 20 milions de sanció que estan pagant tots els valencians quan la responsabilitat va ser únicament del PPCV”.

Comparteix

Icona de pantalla completa