Diari La Veu del País Valencià
Puig explicarà divendres en la diputació permanent de les Corts la gestió de l’incendi de Llutxent

La diputació permanent de les Corts Valencianes es reunirà aquest divendres perquè el Consell done explicacions sobre la gestió de l’incendi declarat a principi de mes a Llutxent, que va arrasar 3.270 hectàrees de superfície en set termes municipals.

Així ho ha acordat aquest dimarts la Junta de Portaveus, després que el grup popular haja demanat la compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, per a retre comptes d’aquest sinistre, que, a parer seu, ha posat en evidència “la falta de gestió i la improvisació” del Consell.

La iniciativa ha comptat amb el suport de Ciutadans i de Podem, que veu oportuna la compareixença del president per a “no perdre ni un dia” a evitar aquest tipus de catàstrofes, mentre que el PSPV i Compromís no la veuen necessària ni urgent.

Puig ha confirmat en Twitter que divendres compareixerà a les Corts per a posar en valor la gestió d’Emergències de la Generalitat i la bona coordinació de tots els cossos i administracions en l’incendi.

La portaveu parlamentària del PPCV, Isabel Bonig, ha lamentat que haja hagut de ser el seu grup qui haja demanat aquesta compareixença davant “la falta d’iniciativa” del govern valencià. Bonig ha assegurat que espera que el Consell porte a les Corts “un paquet de mesures concretes per a pal·liar el mal patit” per les persones que han perdut les seues cases en eixe incendi i ha avançat que el PPCV els donarà suport si les mesures plantejades són factibles i van acompanyades de pressupost.

El portaveu socialista, Manolo Mata, veu “innecessària” la compareixença però creu que una vegada aprovada serà positiva i ha avançat que el ple del Consell aprovarà dimarts que ve mesures per a rebaixar els danys causats pel foc. Mata ha defensat la “gran coordinació” existent entre els mitjans d’extinció i ha destacat que veient el que ha passat a Califòrnia i Grècia aquest estiu, la gestió ací ha sigut “impecable”. A parer seu, “tot el que es paga amb diners és barat”. A més, ha lamentat que es porta “un retard important” en l’aplicació de mesures de prevenció, ha advocat per continuar treballant sense buscar culpables i s’ha mostrat convençut que es trobarà una solució legal per a incorporar els bombers forestals.

Per a Compromís, aquesta compareixença no era urgent perquè acostuma a realitzar-se quan acaba la campanya d’estiu. El diputat Juan Ponce ha recordat que en 2012, amb el govern del PPCV, es van cremar 29.000 i 19.000 hectàrees en un cap de setmana i ha assenyalat que en aquest cas s’han cremat cases situades al costat del bosc que “no tenien les mesures aprovades fa 20 anys” per a aquest tipus d’habitatges. “Si les urbanitzacions hagueren tingut eixes mesures, segurament eixes cases no s’hagueren cremat”, ha assegurat i ha afirmat que la responsabilitat de complir amb eixes mesures és dels propietaris dels habitatges i subsidiàriament dels municipis, que han de tindre el seu pla de prevenció d’incendis aprovat.

Podem ha donat suport a la compareixença perquè “no es retarde en el temps” la possibilitat d’abordar no solament la gestió de l’incendi de Llutxent sinó també les polítiques de prevenció i els mecanismes de coordinació dels diferents cossos de bombers valencians. Ciutadans també ha fet costat a la proposta perquè considera que les actuacions del Consell en la neteja i manteniment de les muntanyes no estan donant els seus fruits, ja que, segons ha dit la seua portaveu, Mari Carmen Sánchez, les muntanyes estan “més brutes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa