Diari La Veu del País Valencià
Dos valencians busquen fons per a obrir un restaurant que aprofite els residus orgànics

Dos emprenedors valencians han iniciat la campanya de micromecenatge ‘Del camp a la taula i de la taula al camp’ amb què recaptar fons per a crear el primer restaurant de l’estat espanyol amb cuina circular, un model compromés amb el medi ambient que aprofite els residus orgànics que s’acumulen als restaurants.

Els professionals del sector gastronòmic Ana Pericàs i Pep Solà han ideat un model en què s’organitza la disposició de les cuines per a habilitar un espai on separar la fracció orgànica dels residus, triturar-la i obtindre un compostatge domèstic que fertilitza els horts ecològics locals, d’on procedeixen les fruites i verdures amb què es preparen els seus plats.

La campanya de finançament per a fer realitat aquest projecte arranca aquest dilluns en la plataforma www.lateuaterra.com i estarà activa 39 dies. En aquest període, FUSTA –el nom del projecte– ha d’aconseguir 4.000 euros per a adquirir una trituradora i una compostadora, han informat en un comunicat.

Segons ha explicat Pericàs, el nou model de cuina circular “es fonamenta en dos aspectes claus: el primer, que els aliments, especialment la fruita, la verdura i les hortalisses, procedisquen d’horts locals i, el segon, la necessitat de reorganitzar la cuina per a habilitar un espai en què es puga ‘tancar el cercle'”. En aquest espai se separa la fracció orgànica dels residus generats i comença el procés de compostatge. “És un model fàcil i pràctic i involucra els restaurants en la lluita contra el canvi climàtic. Esperem que les cuines d’Espanya s’adonen del problema i traslladen aquesta iniciativa als seus fogons”, ha afirmat Solà.

Fa tres anys, tots dos es van comprometre a crear una cuina única, que comptara amb productes agroecològics que els proporcionaren proveïdors locals i en la qual es reciclara, íntegrament, el vidre, el cartó i el plàstic.

“El nostre projecte va nàixer a Gandia, amb una aposta clara per la cuina de proximitat i ecològica. En aquestos anys de trajectòria ens hem adonat que el sector hostaler genera un gran volum de residus que poden tindre una altra vida útil gràcies al reciclatge, però també gràcies al compostatge dels residus”, ha explicat Pericàs.

La campanya de micromecenatge ‘Del camp a la taula i de la taula al camp’ pretén donar solució a aquesta problemàtica i oferir una alternativa en un moment en què s’està debatent a l’Estat com tractar els residus i reduir els gasos d’efecte hivernacle a través del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030, que preveu el suport a aquestes propostes de compostatge comunitari i domèstic. “És el moment idoni per a fer-ho, ja que ens hem traslladat a un local que ens permet trencar amb el model de cuina tradicional i reorganitzar-la per a obtindre fertilitzant per a les nostres fruites i verdures”, ha apuntat Solà.

Comparteix

Icona de pantalla completa