Diari La Veu del País Valencià
Augmenta fins el 63% el veïnat de la ciutat de València satisfet amb els serveis públics

El 63% del veïnat de València es declara satisfet amb els serveis públics enfront del 55% de l’any anterior, segons la segona edició del Baròmetre de l’Observatori dels Serveis Urbans (OSUR), una xifra similar a la mitjana estatal.

La cura de parcs i jardins i el subministrament d’aigua són els serveis que més creixen en xifres globals de satisfacció pel que fa al passat 2017, amb pujades d’un 16% i un 13% respectivament, mentre que la recollida de brossa es manté com el servei millor valorat, amb un 68% d’enquestats satisfets. En aquesta edició es reflecteix una millora en la percepció dels enquestats sobre tots els serveis analitzats, amb la cura de parcs i jardins i el subministrament d’aigua liderant la llista de prestacions, segons ha informat l’observatori.

València experimenta un notable ascens en el rànquing de ciutats per valoració dels seus serveis públics en passar del lloc 21 al 15. En una anàlisi de tots els serveis, el de recollida de brosses i residus repeteix com el millor valorat pels valencians enquestats, amb un 68% de satisfacció, i puja deu punts percentuals respecte al Baròmetre de 2017. Els aspectes millor considerats pels valencians són la freqüència de la recollida, amb el 77% d’acceptació, seguit per la dotació i equipament per a la prestació del servei, amb el 68% d’acceptació general, i, amb un 67%, la disponibilitat de contenidors per a la recollida selectiva.

El segon servei millor valorat és el subministrament d’aigua, amb sis de cada deu valencians satisfets, un 13% més respecte a l’any passat. Els aspectes més valorats d’aquest servei són la gestió operativa, és a dir, absència de talls o de pressió, amb un 61% de satisfets; el servei del clavegueram –encara que no aconsegueix l’aprovat– amb un 42% i, finalment, la qualitat de l’aigua subministrada, que marca un 40% de satisfacció.

En relació amb la cura de parcs i jardins i la conservació d’espais públics, la ciutat ha aconseguit aprovar amb un 58% de satisfacció enfront del 42% del Baròmetre de 2017. A València valoren especialment la qualitat dels parcs i els espais públics amb un 61%; la cura de les zones verdes amb el 59%, i l’equipament dels parcs per a diferents edats amb un 56% d’acceptació. Els valencians puntuen amb un 58% de satisfacció el transport públic, set punts percentuals per davall de la mitjana espanyola (64%). Els aspectes més valorats són l’estat i conservació dels vehicles, amb un 74%; la comoditat, amb un 62%, i l’accés dels barris al servei, amb 58% de satisfacció.

Excrements de mascotes

Quant a la neteja viària, malgrat que és el servei pitjor valorat amb el 48% d’acceptació, se situa en el mateix percentatge que la mitjana nacional. Allò més valorat són els equips per a la prestació del servei amb un 55% d’aprovació, mentre que es reflecteix un “marcat descontentament” amb la precària neteja dels excrements de mascotes en els carrers.

Per a Ramiro Aurín, director general d’OSUR, “les dades mostren sens dubte que el grau de satisfacció dels valencians en relació amb els serveis públics de la seua ciutat ha augmentat de forma general, encara que el grau d’insatisfacció segueix superant la mitjana nacional en quasi tots els serveis, especialment en transport públic”. Aurín veu “destacable” la millora del servei de parcs i jardins i del de subministrament d’aigua, “que abandonen l’escamot de cua”.

Els resultats de la segona edició del Baròmetre són fruit d’una enquesta anual realitzada per Ipsos a 5.137 persones dels 30 municipis més poblats de l’estat espanyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa