Diari La Veu del País Valencià
Una marxa exigirà en octubre millores en la línia ferroviària Saragossa-Sagunt

Les entitats veïnals d’Aragó i del País Valencià han convocat una manifestació el pròxim 7 d’octubre a València per a reivindicar les inversions en el tram ferroviari de Saragossa a Sagunt, passant per Terol, de manera que es convertisca en un corredor ferroviari amb les mateixes característiques que en el tram nord. La manifestació partirà a les onze del matí de l’Estació del Nord de València i acabarà a la plaça de la Mare de Déu, segons han anunciat hui en roda de premsa a Terol representants veïnals d’ambdues autonomies, acompanyats per membres de la Plataforma en Defensa del Ferrocarril i de Teruel Existe.

Segons ha destacat Pepe Polo, president de la Federació de Veïns de Terol i Cavaragon (Confederació d’Associacions Veïnals d’Aragó), les entitats veïnals són les “convocants inicials”, però esperen que se sumen més convocants al manifest en el qual s’arrepleguen les reivindicacions. De fet, Polo ha explicat que pròximament es reuniran amb els representants econòmics d’Aragó i el País Valencià per a sumar els seus suports i també esperen comptar amb el compromís dels governs autonòmics. “És la millor forma de vertebració del territori i d’actuar davant la despoblació”, ha assegurat.

En el manifest reclamen la necessitat que Europa incloga el tram Saragossa-Terol-València del projecte Corredor Cantàbric-Mediterrani dins del Nou Reglament CEF (Mecanisme Connectant Europa) de la Xarxa Transeuropea de Transport per al període 2021-2027, “la qual cosa determinarà les condicions per a obtenir finançament europeu posterior”, segons el text. A més, insten el govern espanyol a donar suport a aquest projecte amb “l’energia i amb la confiança que és una infraestructura necessària i justa”. Respecte al Parlament Europeu, exigeixen que “rectifique i que incorpore el corredor complet” i, al mateix temps, que tinga “el finançament que requereix el conjunt del projecte”.

El president de la Federació d’Associacions de Veïns de la Comunitat Valenciana i de la Confederació Espanyola de Veïns, Juan Antonio Caballero, ha destacat l’interés comú no només per a les autonomies per on passa el corredor, sinó per a tot Espanya, a causa del seu caràcter “vertebrador”. Tanmateix, ha destacat que s’ha demostrat la competitivitat de la línia perquè amb xicotetes inversions s’ha augmentat notablement el tràfic de mercaderies.

A més, Manuel Arnal, president de la Federació de Barris de Saragossa, ha indicat que la petició d’inversió per a la línia “és una aposta decidida que no té color” i que “els terminis s’esgoten” perquè el govern estatal presente al·legacions per tal que la Unió Europea preveja la infraestructura com a prioritària. També ha animat a sumar-se a la manifestació el president de la Federació de Veïns de Sagunt, Ricardo Fernández, qui ha destacat la importància de la mobilització dels ajuntaments perquè els polítics prenguen les decisions d’invertir.

Per la seua banda, el portaveu de Teruel Existe, Manuel Gimeno, ha volgut posar en evidència que les úniques inversions previstes actualment en el tram ferroviari entre Saragossa i Sagunt que passa per Terol són de 350 milions per a electrificar una via única i amb un disseny del segle XIX. També ha intervingut Francisco Pals, portaveu de la Plataforma en Defensa del Ferrocarril, qui ha reclamat “el mateix tractament” per a aquesta connexió que el que se li dóna en altres regions.

Comparteix

Icona de pantalla completa