Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol blindarà per llei l’exhumació de les restes de Franco aquest divendres

El govern espanyol aprovarà en el Consell de Ministres aquest divendres un decret llei per a poder exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos i d’aquesta manera evitar possibles demandes judicials per part de la família, que s’oposa a dur endavant aquest procediment. La confirmació l’ha donada aquest dimarts el ministre de Cultura, José Guirao, en una entrevista a la Cadena Ser.

Aquest decret llei modificarà “puntualment” la Llei de Memòria Històrica per a fer possible l’exhumació. Aquesta mesura del govern de Sánchez haurà de passar, una vegada aprovada al Consell de Ministres, pel Congrés dels Diputats el proper mes de setembre.

L’exhumació de Franco ha sigut un dels compromisos de Sánchez des que va arribar a la Moncloa l’1 de juliol. Tot i la voluntat de tirar-la endavant abans de vacances es va haver de posposar després de la negativa dels familiars. En el darrer consell de Ministres del 3 d’agost, el president espanyol va assegurar que traurien les restes però va reconèixer que els calien “algunes setmanes” per a acabar de lligar la fórmula jurídica.

Finalment, el govern espanyol s’ha decantat per un decret llei i ha apartat la idea d’aprovar la mesura a través d’un reial decret (que només requereix l’aprovació per part del govern espanyol). D’aquesta manera, l’executiu vol blindar per llei la mesura i també obligar la resta de grups del Congrés a posicionar-se sobre l’exhumació.

El posicionament de Cs i PP

Els líders de Ciutadans i del PP van fer valoracions aquest dilluns sobre una possible exhumació de Franco. El president de Ciutadans, Albert Rivera, va assegurar que no és una prioritat: “Als que hem nascut en democràcia els ossos de Franco ens importen menys que el que està passant a Catalunya, el pacte educatiu o les pensions”.

Segons el president de Cs, Sánchez s’ha aferrat a aquesta proposta perquè “no té programa ni pressupostos”. Tanmateix, va apuntar que si el govern espanyol opta per aprovar un decret llei i cal l’aval del Congrés, ells estaran “disposats a escoltar”.

Més crític es va mostrar el líder del PP, Pablo Casado, qui va assegurar que cal “mirar al futur” i pensar no en el que va passar a Espanya fa 40 anys sinó en el que “ha de passar”. “Ja hi va haver un pacte entre ambdues bandes per a superar una època fosca i el pacte de la transició es va fer amb èxit i és vigent”, va indicar.

Comparteix

Icona de pantalla completa