Diari La Veu del País Valencià
Els bombers denuncien que durant la legislatura no s’ha fet cap reforma important sobre la gestió d’emergències

Sindicats de Bombers dels tres consorcis provincials i dels ajuntaments de València, Castelló i Alacant han lamentat aquest dilluns en un comunicat que en tres anys de legislatura no s’haja fet cap reforma “important” en gestió d’emergències i han remarcat que van ser exclosos de la Llei 7/2011 dels serveis d’emergències de la Comunitat, que va nàixer “sense la voluntat política de caminar cap a un cos únic de bombers de la Generalitat”.

Segons assenyalen els representants sindicals de CSI·F, Coordinadora Unitària de Bombers Professionals, Sindicat Valencià Republicà, CGT i Intersindical Valenciana, van ser “exclosos” de les converses amb la Generalitat per a l’elaboració de la Llei 7/2011, per “una interpretació injusta de la legislació que només permetia a la Generalitat negociar amb els sindicats majoritaris de l’Administració Pública”, que no s’integren en els sis Serveis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS).

Per a aquestos sindicats, el cos únic de bombers de la Generalitat és “l’únic mitjà vàlid per a homogeneïtzar plantilles; condicions laborals; sistemes de treball i protocols d’actuació; optimització de recursos materials i humans, i, en resum, inversió racional del pressupost dedicat al sistema públic d’emergències”. A més, consideren que aquesta llei “ratifica la situació existent amb dispersió de competències entre diferents administracions públiques, entre empreses públiques i privades, amb diferents tipus de contractació dels bombers forestals i una creixent precarització laboral”.

“L’ambigüitat i la falta de concreció en la llei sobre quin model de servei públic d’emergències es persegueix deixa la gestió en mans de l’arbitrarietat i de la improvisació i, en tot cas, deixa la porta oberta a la intromissió privada en una cosa tan essencial com la Seguretat Pública i la defensa del medi ambient”, denuncien. Afegeixen que els grups polítics que ara governen “quan estaven en l’oposició mantenien el buidatge de funcions de les diputacions, la qual cosa en arribar al govern queda en dubte, ja que es mantenen tres consorcis provincials de bombers diferents”.

Sobre aquest tema, la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que la Generalitat està treballant en la construcció d’un cos únic de bombers forestals i que tot el seu treball estiga representat en un únic organisme. Així ho ha manifestat en la seua visita als efectius contra incendis de la base àrea de Cocoll i als bombers forestals de Castell de Castells, en la qual ha estat acompanyada pel director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel.

“Descoordinació i falta de protocols”

Els sindicats de bombers denuncien que cada vegada que es produeix un gran incendi es viuen “situacions de descoordinació, falta de protocols unificats de treball i disparitat de mitjans humans i materials, segons de quina zona geogràfica es tracte”. Al seu parer, la creació de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències “ha servit fins a hui de ben poc, ja que es tracta d’un ens sense capacitat operativa de cap tipus, una gran caixa que està buida de contingut però que costa als ciutadans de la Comunitat molts diners”.

Davant d’aquesta situació afirmen que els bombers no necessiten elogis “si no s’acompanyen de solucions en els problemes tècnics i de gestió del dia a dia” i qualifiquen d'”increïble que no hi haja ni el més mínim besllum d’autoexamen dels possibles canvis necessaris i precisos i que tot siguen afalacs i adulacions a com de bé s’ha fet”.

Els representants sindicals han anunciat que demanaran una comissió tècnica sobre l’incendi de Llutxent en la qual s’aporten els informes de tots els caps de sector, directors de l’incendi i bombers i on es puguen resoldre qüestions relatives a la mobilització de vehicles per a protegir les urbanitzacions, mobilització als voluntaris o organitzar evacuacions, entre d’altres.

Els sindicats lamenten que no obtenen “cap resposta” a les seues reivindicacions per part de la Direcció del Consorci. “Sembla que l’única forma que responguen, encara que siga per a desqualificar-nos, siga fer arribar els nostres problemes de gestió a l’opinió pública. Aquesta és la ‘tallada’ que hem tret”, han criticat.

Els sindicats remarquen que tenen compromesa una reunió amb el nou president de la Diputació, Toni Gaspar, perquè es depuren responsabilitats tant en la Direcció Operativa del Consorci Provincial de Bombers com en la Presidència Delegada i han remés una sol·licitud de reunió amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè pose en marxa els mecanismes per a l’aplicació de millores correctives en gestió de les emergències.

Comparteix

Icona de pantalla completa