Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol engegarà aquesta setmana el procés d’exhumació de les restes de Franco

El pròxim divendres està previst que el govern espanyol inicie el tràmits per a dur endavant l’exhumació del cadàver de Franco, enterrat el 23 de novembre de 1973 al monument del Valle de los Caídos, segons han informat fonts del palau de la Moncloa a diversos mitjans de comunicació.

Un dels compromisos de Sánchez des de la seua arribada a la Presidència espanyola és complir amb la proposició no de llei d’impuls de la Llei de Memòria Històrica, aprovada el passat any, amb l’objectiu de procedir a exhumar les restes del general de la seua tomba.

No obstant això, els problemes amb els familiars del dictador van dificultar que l’equip de Sánchez engegara aquest procés durant el passat mes de juliol, tal com s’havia acordat. Així doncs, es preveu que en el primer Consell de Ministres després de l’aturada per les vacances, que tindrà lloc aquest divendres, s’incloga aquest assumpte i es deixe enllestit.

“No es pot demorar ni un minut més”

La coordinadora general d’EUPV i responsable de Memòria Històrica de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, ha assegurat que la polèmica per l’exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos “no té cap sentit”, atés que considera que hauria d’haver-se produït fa “moltíssim de temps” i que “no es pot demorar ni un minut més”.

A més, ha asseverat que un país “que es considera democràtic” no pot tindre “un mausoleu dedicat a un dictador que ha estat 40 anys en el poder”, la qual cosa seria “incomprensible” en altres llocs com ara “Xile, Argentina, Alemanya o Itàlia”.

Així ho ha assegurat Pérez en declaracions als mitjans al Cementeri Municipal de Paterna, on aquest dilluns han començat els treballs d’exhumació de la fossa 112, en la qual s’espera que es troben les restes de mig centenar d’afusellats durant el franquisme.

Comparteix

Icona de pantalla completa