Diari La Veu del País Valencià
Els Mossos tracten l’atac a la comissaria de Cornellà com un atemptat terrorista

Els Mossos d’Esquadra han abatut aquest dilluns a la matinada un home que, armat amb arma blanca, ha entrat a la comissaria de Cornellà de Llobregat (el Baix Llobregat) amb l’objectiu d’atacar els agents. Els fets han tingut lloc poc abans de les sis del matí. La policia ha fet públics els fets a través del seu compte de Twitter.

Aquest matí, la policia catalana seguia investigant els fets per a determinar-ne les circumstàncies exactes i la seua motivació. Segons ha avançat aquest dilluns a primera hora La Vanguardia i ha confirmat després l’ACN, l’home, que era de nacionalitat algeriana, ha cridat “Allahu Akbar” (‘Al·là és gran’) en el moment d’entrar a la comissaria.

Un atemptat terrorista

Els Mossos d’Esquadra escorcollaran al llarg d’aquesta jornada el domicili de l’atacant. Els agents, que l’han abatut, estan a l’espera d’obtindre l’autorització judicial que els permeta entrar a l’habitatge per a fer-hi l’escorcoll. La vivenda on han entrat els mossos es troba a pocs metres de la comissaria on han ocorregut els fets. Pocs minuts després de les deu del matí, han retirat el cos sense vida de l’home de les dependències policials.

Els Mossos d’Esquadra han oferit més detalls dels fets en una roda de premsa aquest migdia. El comissari superior dels Mossos d’Esquadra, Rafel Comes, ha explicat que s’està tractant l’atac com un “atemptat terrorista”. En roda de premsa des de la mateixa comissaria atacada, Comes ha assegurat que l’home ha entrat amb “voluntat clarament homicida i predeterminada” de matar una agent dels Mossos i que s’ha “abraonat amb un ganivet de dimensions considerables”.

Els fets han tingut lloc cap a les 5.45h de la matinada quan l’home, veí de Cornellà i resident a l’estat espanyol els darrers anys, ha premut ”de manera insistent” l’intèrfon de la comissaria. L’agent que es trobava a l’interior ha obert i l’home, segons ha detallat Comes, s’ha ”abraonat amb un ganivet de dimensions considerables”. L’agent, per a evitar danys a la seua integritat física, segons ha relatat el comissari superior, ha fet ús de l’arma de foc reglamentària i ha provocat la mort de l’individu.

Per aquest motiu, i perquè ”Al·là” és l’única paraula que recorda l’agent atacada, el cas es tracta com un ”atemptat terrorista”. Comes ha confirmat que la instrucció ha quedat sota la tutela del jutjat d’instrucció número 2 de l’Audiència Nacional, que iniciarà en les hores vinents les diligències pera aclarir els fets, com, per exemple, l’escorcoll de l’habitatge de l’home el dispositiu del qual s’està acabant de dissenyar.

A hores d’ara no consten antecedents policials de l’home però la policia catalana ja està fent gestions per a una plena identificació per empremtes, ha detallat Comes, en àmbit estatal i internacional. Durant les hores vinents també es preveu que es realitze l’autòpsia de l’home que ha d’ajudar a ”aclarir” alguns detalls de la investigació. De moment, els Mossos d’Esquadra no han volgut donar alguns detalls, com ara si l’agent es trobava dins de la peixera de la comissaria o no. Per la seua banda, l’agent atacada i el company que també es trobava a la comissaria han estat atesos pel servei de psicòlegs del cos.

Convocat el gabinet de coordinació antiterrorista

El comissari superior Comes també ha explicat que els Mossos d’Esquadra estan en permanent contacte amb els serveis d’intel·ligència i la resta de cossos policials de l’Estat. Per a aquesta vesprada, a les cinc i mitja, hi ha prevista una reunió del gabinet de coordinació antiterrorista a Barcelona per a exposar tota la informació i prendre les mesures necessàries en funció de l’evolució de la investigació.

En aquest sentit, els Mossos ja han transmés tota la informació a les policies i cossos de prevenció i han aconsellat extremar les mesures d’autoprotecció dels agents. Els Mossos creuen que potser ”una anàlisi exhaustiva no hi era” però sí ”la voluntat de matar l’agent”.

Els Mossos d’Esquadra han recordat que Catalunya es troba en alerta antiterrorista 4 sobre 5, la mateixa que els darrers anys i sota la qual van tindre lloc els atemptats del 17 d’agost de l’any passat a Barcelona i Cambrils. Els Mossos també han avançat que actualment no hi ha ”cap informació” que faça relacionar aquest fet amb els d’aquell dia, tot i reconéixer que la investigació només acaba de començar.

Comparteix

Icona de pantalla completa