Diari La Veu del País Valencià
Els afectats per l’incendi de Llutxent exigeixen a Ábalos que els garantisca les ajudes de l’Estat

Els veïns de les urbanitzacions Montesol i Montepino de Gandia (la Safor), afectades per l’incendi forestal declarat el dilluns de la passada setmana a Llutxent i extingit aquest diumenge, s’han dirigit al ministre de Foment, José Luis Ábalos, durant la seua visita a la zona per a reclamar-li que “es comprometa i diga públicament” que concedirà als propietaris dels habitatges “les subvencions que corresponen per zona catastròfica”.

“Mira’m als ulls, com a espanyola que sóc, i diga que vosté es compromet personalment a fer-ho”, li ha demanat una de les residents al ministre, que ha visitat la urbanització Montesol junt amb el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, i l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant.

Un grup de veïns afectats els esperava al lloc i en arribar, davant els mitjans de comunicació, han traslladat a les tres autoritats les seues reivindicacions i han recriminat a la primera edil la seua gestió de l’incendi. La propietària d’una de les cases afectades, acompanyada d’altres veïns, s’ha dirigit directament al ministre i li ha demanat que es declare el lloc com a zona catastròfica. “Vull que em mire als ulls i ens diga que realment ens ajudarà”, ha dit a Ábalos. El ministre ha respost que es comprometrà en “nom del govern d’Espanya que hi haurà una declaració que li permeta rebre ajudes“.

En la mateixa línia, Ábalos ha subratllat que no és titular de les carteres d’Agricultura ni d’Interior però és un “ministre valencià” que “no ha vingut a fer-se la foto”. “Sé que vostés no han perdut solament la casa, han perdut tota la seua vida”, ha lamentat.

Els veïns, crítics amb les actuacions de l’Ajuntament

Prèviament, la mateixa dona ha interpel·lat Diana Morant, alcaldessa de Gandia, per a afirmar que no van ser degudament desallotjats. “Hem estat a punt de morir moltes famílies. Si jo arribe a estar dormint dins de la meua casa, muir abrasida”, ha assegurat. A més, aquesta veïna s’ha dirigit a l’alcaldessa per a recriminar-li la seua actitud: “Vosté (l’alcaldessa) no va estar, ens heu manipulat tota la setmana”, ha postil·lat. Per la seua part, Diana Morant ha insistit que els veïns estaven desallotjats des de dilluns i ha explicat que ells van posar en marxa el dispositiu de reallotjament quan des del punt de comandament van donar l’ordre.

Tanmateix, els veïns han criticat les ajudes a les quals opten després de l’incendi forestal que ha danyat les seues cases ja que asseguren que solament es beneficiaran els propietaris de primeres residències amb “remuneracions de 10.5000 euros bruts”. Un altre dels veïns ha intervingut per a criticar la prevenció d’incendis en el lloc i ha afirmat que van tractar de posar els seus propis diners per a la neteja i no els ho van permetre. De la mateixa manera, la representant de la comunitat de veïns de Montepino, Lola Martín, ha subratllat que els veïns “han estat enviant cartes durant anys a l’Ajuntament perquè netejara els boscos”. “No ens ha fet ni cas. Es van enviar a la Confederació Hidrogràfica, no ens han deixat i damunt ens posen multes”.

L’alcaldessa també ha explicat que els veïns encara no poden estar en les seues cases perquè, amb el nivell d’emergència 2, els serveis bàsics no estan en marxa i, per tant, no hi ha ni aigua ni llum.

Comparteix

Icona de pantalla completa