Diari La Veu del País Valencià
El Corredor Mediterrani, l’aigua i les comissaries: les prioritats de Moncloa al País Valencià

“Amb el canvi de govern, els valencians tenen menys portes a què cridar”. Amb aquestes paraules, el delegat del govern al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, va voler posar en valor divendres la “millora de la situació” que el territori valencià ha viscut gràcies a l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa.

Fulgencio va destacar en roda de premsa les inversions que el govern espanyol considera prioritàries per al País Valencià. Les infraestructures ferroviàries seran les grans beneficiades si les promeses del delegat del govern es fan realitat. Fulgencio va assegurar que el Corredor Mediterrani és una infraestructura “prioritària” no sols per al País Valencià sinó per al conjunt de l’Estat.

En aquest sentit, va assenyalar que en els primers dos mesos de l’era Sánchez “s’ha adjudicat tres vegades més en infraestructures ferroviàries que en els primers dos mesos de l’anterior legislatura sense canvi de govern”. Això suposa, segons va assenyalar, que “el ritme d’adjudicació d’infraestructures ferroviàries d’aquest govern és, de mitjana, un 22% més àgil en termes pressupostaris que l’anterior: 7.406.194 euros/mes amb l’actual govern enfront de 6.057.623 euros al mes amb l’anterior”.

Segons les dades de què disposa la delegació de govern, entre juny i juliol s’han licitat 417 milions d’infraestructures ferroviàries i s’han executat inversions per valor de 16 milions d’euros. Al seu parer, aquestes xifres demostren “el compromís del Ministre de Foment de no paralitzar ni demorar cap inversió relacionada amb el Corredor del Mediterrani així com la seua voluntat per agilitar tot el possible les actuacions vinculades a ell”.

En relació amb el Pla de Rodalies, Juan Carlos Fulgencio ha incidit que en 2018 hi ha pressupostats 50 milions d’euros dels 1.436 previstos per a desenvolupar aquest projecte, que finalitzarà en 2025. El delegat va lamentar les deficiències dels trens de Rodalies al País Valencià i va assegurar que les partides destinades a la seua millora “s’aniran incrementant en pròxims exercicis a mesura que es finalitzen els projectes i s’executen fins a completar tota la inversió compromesa”.

“Condicions penoses”

El delegat del govern espanyol va repassar l’estat en el qual es troben les infraestructures de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. Segons Fulgencio, alguna de les casernes de la Guàrdia Civil i Comissaries de la Policia Nacional “es troben en una situació deficient fruit d’anys d’inacció i la falta d’inversió per part del Govern del PP”. En aquest sentit, ha fet referència a la caserna del Marítim, “on no es pot anar al lavabo i, de vegades, quan ixes, et pica la roba”, va lamentar.

“Tenim un problema pressupostari que és herència d’anys d’abandó. En aquestos últims anys, el govern del PP s’ha caracteritzat per confondre l’austeritat amb la no inversió, la deixadesa i l’abandó de les infraestructures de seguretat, quan aquesta ha de ser una prioritat”, ha manifestat el delegat.

El delegat del govern espanyol ha assenyalat que des de la Secretaria d’Estat de Seguretat “es coneix aquest greu problema i ja s’està estudiant un pla de xoc en matèria d’infraestructures, que si bé és estatal, afectarà intensament la Comunitat Valenciana”.

Entre les prioritats de la Secretaria d’Estat de Seguretat per al País Valencià, el delegat ha destacat: impulsar la segona fase de Sapadors (València), construir la nova Comandància de la Guàrdia Civil d’Alacant, millorar les instal·lacions de la comissaria del Marítim (València) i avaluar el mapa d’infraestructures, casernes i comissaries per a analitzar les necessitats d’inversió.

Potenciar la dessaladora de Torrevella

El delegat també s’ha referit a l’aprovació per part de la Comissió Central d’Explotació de l’Aqüeducte Tajo-Segura d’un transvasament de 20 hectòmetres cúbics per a atendre les necessitats hídriques de les conques receptores. En aquest sentit ha indicat que “la gestió de l’aigua és tremendament important per al Govern d’Espanya. És una prioritat”. Però també existeix “un compromís ferm amb noves formes sostenibles i una nova cultura de l’aigua”.

Per això “és prioritari avançar en la sostenibilitat de cadascuna de les conques i això requereix una flexibilitat de les fonts a travé, no solament d’aigua transvasada sinó a través d’aigua dessalada”. Amb tot, ha afegit que “és un absurd pensar que el Transvasament Tajo-Segura corre perill perquè els transvasaments són i seran previstos però caldrà avançar en la seua excepcionalitat a mesura que s’aprofundisca en l’autosuficiència de les conques”.

Així, el govern de Sánchez advoca per potenciar la dessaladora de Torrevella perquè l’aigua dessalada “aconseguisca la categoria de font convencional”. En aquest sentit, el delegat ha avançat que “en breu la dessaladora de Torrevella duplicarà la seua capacitat, de manera que passarà de 40 hm3 a 80 hm3“.

Acabar amb les ‘Manadas’

Un dels darrers aspectes que Fulgencio ha destacat com a prioritari, tant per al País Valencià com per a la resta de l’Estat, és la lluita contra la violència masclista. Segons ha explicat el delegat del govern espanyol, Sanchéz “farà tot el possible perquè hi haja uns carrers a Espanya lliures de Manadas”.

Amb tot, ha indicat que “la seguretat total d’una persona no es pot garantir al 100% però que el govern bolcarà més recursos econòmics per a conscienciar i, sobretot, formar en aquesta línia les Forces i els Cossos de Seguretat, la Policia, la Guàrdia Civil, els jutges i els fiscals”.

També ha destacat l’aprovació del Reial decret llei de Mesures Urgents per al Desenvolupament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere que retorna, entre altres coses, les competències als ajuntaments en la promoció de la igualtat i la lluita contra la violència de gènere al mateix temps que estableix el repartiment de 20 milions d’euros entre entitats locals, que s’ampliarà a 40 en el pròxim exercici.

Comparteix

Icona de pantalla completa