Diari La Veu del País Valencià
L’incendi de Llutxent continua descontrolat després de cremar 2.857 hectàrees i algunes cases a Gandia

Quasi dos dies després de declarar-se l’incendi forestal de Llutxent, 2.857 hectàrees calcinades ha sigut el balanç efectuat pel Centre de Coordinació Operativa Integrada aquest dimarts. A la xifra de terra cremada cal sumar les carreteres comarcals tallades i les 2.500 persones residents en diverses urbanitzacions que van ser desallotjades durant la nit de dilluns i que han tornat a passar la nit fora de casa com a mesura preventiva contra el fum. Actualment, l’incendi forestal continua actiu amb dos fronts –a la Vall d’Albaida i la Safor– descontrolats que aquest dimarts es van revifar a conseqüència de les fortes ratxes de vent registrades.

Durant la passada nit de dimarts, a corre-cuita es van evacuar milers de persones que viuen repartides per Marxuquera, a Gandia (la Safor), i els 120 veïns de Pinet i el Lloc de Comandament Avançat es va traslladar a Llutxent.

Gandia és una de les poblacions més afectades per les flames. Entre 10 i 20 habitatges de les urbanitzacions de Montesol, Montepino i l’Ermita estarien afectades pel foc, segons ha explicat el director general de l’Agència de Resposta a les Emergències José María Ángel.

L’origen del foc, segons va avançar el president de la Generalitat aquest dimarts, va ser un llamp caigut a les 2 de la matinada de dilluns, moment en què la darrera tronada va passar per les comarques centrals. El llamp, que va caure sobre un pi al terme de Pinet, va revifar a les 15 hores de dilluns i va escampar les flames a Llutxent, a la Vall d’Albaida, on aquest dimarts el seu alcalde, Pau Estornell, es lamentava per haver perdut un dels principals atractius del municipi, el preuat paratge protegit del Surar. Segons apuntava el director general del Servei d’Emergències, José María Ángel, les flames han cremat pins, camps abandonats i inclús zones que havien sofrit altres incendis.

Durant la jornada de dimarts van treballar en tasques d’extinció fins a 600 efectius terrestres i 25 mitjans aeris, alguns d’ells enviats per Múrcia i Castella-la Manxa. La temperatura a la zona es trobava al voltant dels 37 graus centígrads i el vent del sud va fer reactivar les flames de Pinet i va arrossegar el foc cap a la Drova al terme de Barx, a la comarca de la Safor. Pel que fa als talls de carreteres, durant el matí de dimarts es va tallar la CV-608 entre Llutxent a Pinet a partir del punt quilomètric 3,500 i la CV-675, el vial que connecta Gandia amb Simat de la Valldigna. La gran dimensió de la zona afectada per l’incendi va dificultar les tasques d’extinció, ja que es tracta d’una àrea de “difícil accés”, a més a més, les condicions meteorològiques adverses que s’han es van registrar durant aquest dimarts no van ajudar, va incidir Ximo Puig.

L’alcalde de Llutxent, Pep Estornell, destacava que l’incendi es trobava “descontrolat” i amb dos fronts actius, un al nord, més proper al terme municipal de Barx i un altre al sud, entre Llutxent i Pinet. Estornell emfatitzava que el vent “no està ajudant”, però, durant aquesta passada nit es preveia una tempesta seca amb els consegüents canvis de vent.

A poqueta nit de dimarts, Emergències va recomanar el confinament de la població de Pinet, especialment de les persones amb problemes respiratoris, pel canvi de direcció del fum de l’incendi de Llutxent, però, finalment, Emergències va decidir evacuar tota la població. La Drova, al terme de Barx (a la Safor), està desallotjada des de fa 24 hores, també com a mesura de prevenció.

El fort vent que va bufar durant la vesprada de dimarts va provocar tensió i nerviosisme entre la població, segons va indicar l’alcalde de Barx, Miquel Donet. Això no obstant, s’esperava que baixara la intensitat del vent, de fet, els efectius terrestres van redoblar esforços durant la jornada de dimarts per a frenar l’avançament del foc pel vessant que desemboca a la Valldigna. El foc va arribar des de Pinet a la Drova a través de la muntanya, un focus que finalment va poder ser frenat, segons relatava a aquest diari el regidor del PSPV, Leo Donet. La temor, però, va tornar a aparéixer entre la població de Barx quan durant la vesprada un altre focus es va estendre pel barranc de la Mesana, un canal que uneix Pinet amb Barx.

Tanmateix, la tempesta que va assotar a última hora de dimarts bona part de les comarques de la demarcació de València amb ratxes de vent molt fortes va desbaratar totes les previsions dels serveis d’Emergències. El Lloc de Comandament Avançat s’ha vist obligat a traslladar-se també a Llutxent davant la persistència de les flames que assetgen el municipi de la Vall d’Albaida. A més a més, la Policia Local de Gandia informava a última hora que es va procedir al desallotjament de la urbanització de l’Ermita. D’aquesta manera el nombre de persones evacuades ascendeix per damunt de les 2.500, ja que als veïns de Montepinos i Montesol se sumaven els evacuats de la partida de Marxuquera, a la zona de Gandia, i 163 veïns –persones d’avançada edat– de Pinet, tot i que encara no hi ha una xifra oficial.

La Generalitat, més optimista que dimarts

El director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat, José María Ángel, ha manifestat que en aquestos moments hi ha un “moderat optimisme” sobre l’evolució de l’incendi. Segons ha explicat Ángel a EFE després de la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi), encara que segueixen actius els dos fronts de l’incendi –un sud i un altre nord– i està bufant el vent, la “calor no és tan virulenta com ahir i hi ha una càrrega d’humitat que fa pensar” que es pot perimetrar el foc.

Segons ha informat l’inspector cap del Consorci Provincial de Bombers de València, José Miguel Basset, a partir de les 20 hores, quan creuen que tindran l’incendi “més controlat”, s’espera que el vent de llevant gire a nord-est. A més, ha assenyalat que el front més actiu és el del sud, on treballen tots els mitjans aeris i terrestres.

El centre d’Emergències 112 de la Generalitat ha indicat també que a les tasques d’extinció s’han sumat aquesta vesprada dos mitjans aeris procedents de Reus, mentre que un dels que operava en la zona ha hagut de retirar-se per una avaria.

Des de les 7.10 hores d’aquest dimecres, fins a 27 mitjans terrestres, entre avions i helicòpters, treballaran en tasques d’extinció de l’incendi de Llutxent. Durant aquest dimecres s’incorporaran el Quart Batalló d’Intervenció en Emergències de Saragossa, 40 militars amb 14 vehicles que se sumaran als 136 efectius i 50 vehicles que ja es trobaven a la zona. Al llarg del matí s’han incorporat reforços nous, de manera que ja hi ha un total de 700 efectius terrestres.

Durant aquest dimarts, un total de 600 efectius terrestres van tractar de frenar els focus de l’incendi que va amenaçar poblacions tant de la Vall d’Albaida com de la Safor. De nit han treballat en tasques d’extinció 14 dotacions de bombers dels consorcis d’Alacant i Castelló, bombers de la Diputació d’Alacant, Castelló i València i voluntaris d’ACIF d’Alcoi. A banda de les policies locals dels municipis més afectats, a última hora de la nit de dimarts, cossos d’agents municipals d’altres ciutats, com ara València, s’hi van traslladar per a col·laborar en tasques de seguretat de carreteres. La Creu Roja d’altres poblacions també van enviar efectius i material logístic per a atendre les necessitats dels evacuats.

Comparteix

Icona de pantalla completa