Diari La Veu del País Valencià
Pep Estornell, alcalde de Llutxent: Ens ha volat el paratge natural que ens enorgullia

En menys de 48 hores, el paratge protegit del Surar, situat al terme municipal de Llutxent (la Vall d’Albaida) i Pinet, ha sigut calcinat per les flames. L’incendi forestal de la població de la Vall d’Albaida està actiu des de dilluns a les 15 hores i va obligar a desallotjar 2.500 persones durant la nit de dilluns a dimarts i a tallar dues carreteres, la que uneix Llutxent i Pinet i la que transita entre Gandia i Simat de la Valldigna.

Fins a 600 efectius terrestres han treballat en les tasques d’extinció amb qui han intervingut 24 mitjans aeris. De moment, no s’han hagut de lamentar danys personals però les flames han calcinat quasi 1.500 hectàrees, s’han tallat dues carreteres i es van haver de desallotjar 2.500 persones residents en les urbanitzacions properes al terme de Gandia així com dues residències d’ancians. “L’incendi ens ha arribat al cor”, afirma l’alcalde de Llutxent, Pep Estornell, a Diari La Veu. “Ens ha volat el paratge natural que a nosaltres ens enorgullia i que malauradament no hem pogut salvar”, lamenta Estornell.

El foc es troba descontrolat, continua relatant el regidor, tot i que el perímetre, segons ha apuntat el Servei d’Emergències aquest dimarts, està localitzat, un detall que fa pensar que les flames no avancen però continuen devastant alzines sureres. La possibilitat de tronades a partir de les 20 hores d’aquest dimarts és una notícia esperançadora encara que “també és una armar de doble tall, perquè poden portar humitat i ajudar-nos però també poden caure llamps que puguen reactivar-se en la nostra zona o en altres”, apunta l’alcalde.

Carregant el vídeo…

“El Surar és un bosc emblemàtic, el que està situat més al sud del País Valencià. Era un referent i especialment visitat”, detalla Pep Estornell. Les peculiaritats convertien el paratge natural en una font de riquesa local, ja que el consistori havia posat en marxa una aula d’interpretació de la natura, s’havien detallat una sèrie de rutes botàniques i s’havien creat un seguit d’activitats sobre les aus nocturnes, però, en aquests moments, “tot això queda un poc en l’aire”, lamenta l’alcalde, qui assegura que ara caldrà reconduir les actuacions i activar-les al més prompte possible per a recuperar cert optimisme, relata.

Comparteix

Icona de pantalla completa