Diari La Veu del País Valencià
L’incendi de Llutxent obliga a tallar dues carreteres

Un total de 600 efectius de diferents cossos –forestals de la Generalitat, del Consorci de Bombers de la Diputació de València, del ministeri d’Agricultura i de la Unitat Militar d’Emergències– estan treballant en tasques d’extinció en l’incendi forestal declarat a Llutxent (la Vall d’Albaida) aquest dilluns. Junt amb les dotacions terrestres des de les 7.10 hores d’aquest dimarts, hi ha 22 mitjans aeris refrescant diferents vessants de les flames.

L’incendi forestal declarat a Llutxent va començar al voltant de les 15 hores d’aquest dilluns i i 24 hores després ja ha arrasat 1.400 hectàrees, segons ha informat el servei d’Emergències aquest dimarts. Al voltant de les 11 hores s’han produït talls de carreteres comarcals, com ara la via CV-608, que uneix Llutxent amb Pinet –tallada a partir del punt quilomètric 3,500–, i la CV-675 –tallada en el punt quilomètric 6,200– que va de Gandia a Simat de la Valldigna des d’on només es permet l’eixida de vehicles.

A les 10 hores d’aquest dimarts s’ha reunit el Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) amb tots els municipis afectats pel foc. Això no obstant, els mitjans aeris han començat a reincorporar-se a les tasques d’extinció a partir de les 7.10 hores. De manera escalonada, s’han traslladat fins a l’incendi 22 avions, entre ells dos amfibis que ha enviat l’Estat, que s’han sumat als 600 efectius terrestres que treballen a la zona.

L’incendi ha evolucionat lentament, l’absència de vent i l’alta humitat ha ajudat que els mitjans terrestres pogueren perimetrar-lo, ha explicat a primera hora d’aquest dimarts el director general d’Emergències, José María Àngel. Les hectàrees afectades a primera hora del matí estan al voltant de les 1.000, segons ha avançat Àngel. La gran tempesta que va afectar les comarques centrals durant la nit de diumenge, amb molta càrrega d’aparell elèctric, està darrere dels 11 incendis que s’han produït en les últimes 48 hores, dels quals deu s’han pogut controlar i extingir. Tanmateix, l’incendi de Llutxent es va veure afectat pel fort vent i l’alta càrrega de combustible, que, junt amb les condicions d’altes temperatures, han fet impossible controlar el foc, que ha tingut una “expansió tremenda”, ha indicat José María Àngel.

L’alcalde de Llutxent, Pep Estornell, ha lamentat que el front de l’incendi que afecta des de dilluns el terme municipal és “molt ample” però ha celebrat que les condicions ambientals són millors aquest dimarts. Els veïns del municipi han passat la nit “inquiets, desassossegats i amb molta preocupació”, segons ha destacat l’alcalde, qui ha agraït el treball de tots els mitjans que participen en l’extinció i el seu oferiment de col·laboració als habitants de Llutxent.

“Aquest municipi té 2.400 habitants i la gent està bolcada. S’ofereixen pel carrer per a ajudar, estan pendents de la situació i es lamenten”, ha comentat Estornell a EFE, que ha destacat que la solidaritat ajuda a “suportar aquesta desgràcia”. Aquest dimarts “sembla que les condicions meteorològiques són més favorables” i s’ha reforçat considerablement la lluita amb mitjans aeris, segons ha assenyalat l’alcalde.

No obstant això, els tècnics temen alguns canvis de direcció del vent, especialment a primeres hores de la vesprada. Segons ha recordat, en 1991 es va produir un incendi a la zona que va ser xicotet i va afectar poc el paratge natural del Surar, un bosc de sureres.

A poqueta nit de dilluns, emergències de la Generalitat va anunciar que “de forma preventiva i en previsió d’una evolució desfavorable pel fum” es realitzarien desallotjaments a Barx, tot incloent-hi el nucli de la Drova. Finalment, es van evacuar diverses urbanitzacions del terme de Gandia. Precisament, el pavelló del Raval de la capital de la Safor es va condicionar d’urgència com a alberg dels desallotjats. Des de les 21 hores d’aquest dilluns, 2.500 persones que resideixen a urbanitzacions properes a l’incendi –entre aquestes, els ancians que viuen al Centre Sociosanitari Mondúver Barx a la Drova– van haver de ser desallotjades com a mesura preventiva.

Comparteix

Icona de pantalla completa