Diari La Veu del País Valencià
Els incendis forestals augmenten un 21% en un any a la demarcació de València

El Consorci Provincial de Bombers de València (CPBV) s’ha mobilitzat aquest any a 2.061 incendis de vegetació, la qual cosa suposa un augment del 21% pel que fa al mateix període del 2017, quan la xifra entre l’1 de gener i el 30 de juliol es va situar en 1.702 focs.

El president del CPBV, Josep Bort, ha explicat en un comunicat que s’ha produït un “previsible augment en el nombre total d’incendis de vegetació a causa de, principalment, la climatologia i dècades d’abandonament de la muntanya”.

No obstant això, si s’atén només a les xifres de juny i juliol, el nombre d’incendis de vegetació registrats l’any passat va duplicar els de 2018, passant de 833 a 463. “Aquestos mesos de maig i juny ha plogut per sobre de l’habitual i per això hem tingut un inici d’estiu amb menys incendis”, ha apuntat. Bort ha assenyalat que, malgrat aquesta xifra, “vam seguir tenint un dèficit important de precipitacions”. “En nombres globals, hi ha hagut un augment d’incendis que podem qualificar de previsible”, ha afegit.

Incentivar les actuacions preventives

Davant aquesta situació, el Consorci ha insistit en la seua intenció d’incentivar les actuacions preventives, amb l’objectiu que, en la mesura del possible, es reduïsca la ràtio de superfície cremada pels incendis.

En aquest sentit, el president del Consorci ha subratllat la necessitat d’incrementar la inversió en la prevenció. “L’experiència viscuda en altres països de característiques semblants al nostre demostra que li hem d’atorgar a la prevenció el seu pes específic d’una vegada per sempre. No és una opció, és una necessitat”, ha advertit.

Bort ha assegurat que, en els últims anys, des de la Diputació i la Conselleria de Medi Ambient s’ha fet un “gran esforç per a posar en l’agenda política dels ajuntaments la gestió forestal sostenible i la prevenció d’incendis forestals“.

Sota aquesta premissa, “s’estan destinant més recursos que mai, desenvolupant els documents estratègics de planificació i fent moltes intervencions directament gestionades pels ajuntaments amb fons de les administracions provincial i autonòmica”, ha afegit.

“Si seguim treballant així de coordinats i amb l’aprofitament i la protecció del territori al nostre horitzó, cada dia estarem més prop de tindre unes muntanyes molt gestionades i minimitzarem els riscos d’incendis forestals”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa