Diari La Veu del País Valencià
Investigadors de la UPV ideen un sistema que redueix el temps de resposta dels serveis d’emergència

Un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de Granada ha ideat un sistema que ajudaria en les ciutats a reduir el temps que tarden els serveis d’emergència a arribar a la zona on s’ha produït un accident mitjançant el control del trànsit, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

Així, aquest sistema, davant un incident que necessite la ràpida actuació de la policia, els bombers o les ambulàncies, ajuda a redirigir el trànsit per rutes alternatives per a donar un tracte prioritari als serveis d’emergència. Aquest treball ha sigut publicat en la revista Future Generation Computer Systems.

Sobre aquest tema, l’investigador de l’Institut per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres de la Universitat Politècnica de València, Jaime Lloret, ha explicat que el temps de reacció és “un dels factors clau en la gestió d’emergències”.

De fet, reduir-ho repercuteix directament en la disminució de danys materials i humans. Lloret ha explicat que aquest és l’objectiu del seu treball, en el qual es proposa “un sistema per a ciutats intel·ligents que, de forma senzilla, prioritza l’arribada dels serveis d’emergència”, explica.

Per a la reordenació del trànsit, el sistema utilitza una xarxa SDN (de l’anglés Software Defined Networking) que articula les diferents connexions entre sensors amb xarxes IoT (de l’anglés Internet of Things) i controla elements de trànsit com semàfors o panells informatius.

Per això és necessari integrar el sistema en una ciutat intel·ligent, ja que opera directament amb aquestos elements com ara semàfors i càmeres de trànsit. Cadascun és un node de la xarxa i aquest sistema permetria actuar directament sobre ells per a reordenar el trànsit de la forma més eficient possible, perquè els serveis d’emergència arriben al més prompte possible”.

Algoritmes que tracen la ruta

Els investigadors de la UPV han definit un protocol de comunicació entre el servei d’emergències, la xarxa i els nodes de la ciutat. Aquest protocol es complementa amb una sèrie d’algoritmes, responsables últims de traçar la ruta més ràpida per als serveis d’emergència, evitant que travessen zones conflictives.

La ruta es calcula fent ús de la posició dels diferents recursos d’emergència disponibles. Per tant, amb la utilització d’un algoritme de càlcul de rutes com l’algoritme A, s’obté la ruta més ràpida dels recursos fins a l’àrea d’emergències.

En el procés cal tindre en compte que part de la ruta d’un recurs pot trobar-se en la ruta d’un altre. D’aquesta forma és possible reduir càlculs i optimitzar”, detalla Albert Rego, investigador de la UPV.

Per la seua part, la investigadora de la Universitat de Granada Sandra Sendra ha explicat que el principal avantatge d’usar el sistema proposat és la capacitat que atorga d’utilitzar els elements de trànsit per a prioritzar l’arribada dels serveis d’emergència. En situacions extremes, el sistema pot ser utilitzat per a desviar el trànsit i així evitar que aquest travesse zones conflictives”, conclou.

El treball desenvolupat pels investigadors de la UPV i la UGR s’emmarca dins de dos projectes subvencionats pel Ministeri d’Economia i Competitivitat en el Programa Estatal d’Investigació Científica i Tècnica d’Excel·lència i en el Programa Estatal d’Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als reptes de la societat.

Comparteix

Icona de pantalla completa