Diari La Veu del País Valencià
Investigadors de la Universitat d’Alacant identifiquen dues noves espècies florals en territori valencià

Investigadors de la Universitat d’Alacant han identificat dues noves espècies florals a la demarcació d’Alacant: Hyacinthus orientalis i Sternbergia lutea, segons ha informat aquesta institució acadèmica en un comunicat.

La primera, més coneguda com a jacint oriental, es localitza de forma espontània en zones de Turquia i Israel i fins ara no es tenia constància de poblacions assilvestrades al País Valencià.

En concret, aquesta espècie ha sigut trobada al costat dels enderrocs de la masia del Pago de Saragossa, a Alcoi, de la qual només queda algun tros de mur i alguns exemplars de rosers Rosa gallica L. i assutzena Lilium candidum L., restes de l’antic enjardinament.

El biòleg de l’Estació Científica Font Roja Natura de la Universitat d’Alacant, Lluís Serra, ha explicat que només s’han comptabilitzat huit exemplars i que el nombre de flors de la inflorescència és baix, d’entre 4 i 6. No obstant això, els exemplars conreats presenten una inflorescència compacta amb nombroses flors.

D’altra banda, Sternbergia lutea és una planta de distribució mediterrània –sud d’Europa, nord d’Àfrica i zones de l’est d’Àsia–, que a València ja es coneixia des de fa temps però sempre en condicions d’assilvestrament procedent de plantacions ornamentals tradicionals.

Les poblacions localitzades al País Valencià, explica Serra, es troben a Biar, Alfara i Alcoi, en la rodalia d’edificacions antigues abandonades on existien jardins hui ja desapareguts, formant part de vegetació salvatge que apareix en vores de camins, camps de cultiu abandonats o zones urbanes transicionals cap a pasturatges més estables.

Ambdues espècies identificades són plantes bulboses, amb fulles verdes en forma de cintes i flors grogues, en el cas de Sternbergia lutea, i blaves, en Hyacinthus orientalis.

Sobre aquest tema, Serra ha explicat que aquestes noves identificacions són de “gran interés” científic per a conéixer la reproducció de dues plantes, històricament utilitzades com a ornamentals i en jardineria tradicional, que ara han aconseguit reproduir-se en ambients naturals o seminaturals. A més, es desconeixia la seua presència en el territori alacantí en el cas de Sternbergia i a tot el País Valencià en el cas de Hyacinthus.

La troballa ja ha sigut publicada en Flora Montiberica, revista dedicada a la flora i la vegetació del sistema Ibèric i terres adjacents de la península Ibèrica, per part de Lluís Serra i Antoni Belda, de la Universitat d’Alacant, i de José Aragoneses i Miquel Vives, de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Comparteix

Icona de pantalla completa