Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià lidera la creació de cooperatives en el primer semestre de 2018

El País Valencià lidera la creació de cooperatives el primer semestre de 2018. L’any passat, el territori valencià ja va tancar com l’autonomia que més cooperatives havia creat, de manera que va superar autonomies com Andalusia, Catalunya i País Basc, que tradicionalment copen els primers llocs del rànquing.

En 2017 es van crear 161 cooperatives de treball al País Valencià, un 9,5% més que en l’exercici anterior. Aquestes cooperatives van generar 403 nous llocs de treball directes, en la seua majoria fixos. Quant al primer semestre de 2018, ja s’han creat 109 noves cooperatives de treball, la qual cosa suposa un increment del 39,8% respecte del mateix període de l’any anterior. Quant a la distribució territorial d’aquestes noves cooperatives, 61 s’han creat a València, 39 a Alacant i 9 a Castelló.

Segons el president de Fevecta, Emilio Sampedro, “aquest augment registrat en la primera part de l’any fa preveure un dels millors tancaments d’exercici dels últims anys”. Quant a les raons de l’augment, per a Sampedro ha assegurat que ha sigut molt positiu aconseguir que la Conselleria d’Economia Sostenible publicara l’ordre d’ajudes al sector a l’inici de l’any i, així mateix, arribar a culminar el Pla ‘Fent Cooperatives’ en col·laboració amb el Consell, la qual cosa suposa un reconeixement real davant la societat de la validesa d’aquesta forma d’autoocupació.

Tal com explica Fevecta, el País Valencià és la tercera autonomia en nombre de cooperatives i aquest sector representa el 6,1% del PIB valencià. De les 2.180 cooperatives valencianes actives, les de treball representen el 70% del sector amb 1.518 cooperatives, generen 16.141 ocupacions i una facturació de 1.505 milions d’euros.

Opció d’emprenedoria amb avantatges

Qualsevol iniciativa de negoci pot emprendre’s com a cooperativa de treball, tan sols fa falta un mínim de dues persones, que aporten capital i treball, i un capital social total de 3.000 euros per a iniciar l’activitat.

Cada vegada més emprenedors opten per aquesta fórmula a l’hora d’iniciar una activitat empresarial entre dues o més persones. Es tracta d’una forma d’empresa on les persones i la qualitat de l’ocupació constitueixen l’eix central de l’organització, basada en la participació democràtica de les persones sòcies en la presa de decisions (1 persona = 1 vot), amb l’objectiu últim de generar ocupació estable i de qualitat als seus socis i treballadors.

A més, també compta amb un règim fiscal propi que li ofereix importants beneficis fiscals. És l’únic tipus d’empresa que té la possibilitat de triar el règim de la Seguretat Social que més interessa als seus socis i li permet optar a un pla anual d’ajudes específiques de la Generalitat Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa