Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València rebutja instar Educació a restablir la segona convocatòria de la prova del C1 de valencià

La Diputació de València ha rebutjat en el ple d’aquest dimarts instar la Conselleria d’Educació perquè pose en marxa una segona convocatòria per a la prova del C1 –anteriorment coneguda com el mitjà– que organitza la Junta Qualificadora de Coneixements en Valencià (JQCV). El PPCV ha presentat aquesta moció després de la polèmica que es va generar al voltant de l’examen del passat mes de juny, atés que gran part dels aspirants va al·legar que algunes parts de l’examen contenien un nivell més alt del previst.

Tots els grups polítics excepte els populars i Ciutadans s’han mostrat contraris a aprovar aquesta moció. El diputat popular Evarist Aznar explica que el principal objectiu d’aquesta moció era recuperar la segona convocatòria que anteriorment la JQCV posava al mes de novembre i d’aquesta manera donar “més oportunitats” a totes les persones que vulguen obtindre el títol. “Nosaltres el que hem fet ha sigut recollir el malestar d’aquelles persones que es van presentar a l’examen i que van considerar que una part de la prova tenia un nivell superior al que corresponia”.

Aznar, a més, recorda que la proposició que han presentat aquest dimarts al primer ple presidit per Toni Gaspar es va aprovar de manera unànime a l’ajuntament de Requena. “Al final no s’ha considerat que una zona castellanoparlant vulga obtindre l’acreditació del valencià”, ha afegit el diputat, qui ha volgut deixar clar que aquesta iniciativa no va en contra de la JCQV, “un instrument clau en la normalització de la llengua”.

“Hi havia dues coses senzilles que demanàvem per als vora 15.000 afectats: una nova convocatòria i que l’examen es corresponga al que la JQCV posa com a model”, puntualitza Aznar.

“Una moció plena de mentides i falsedats”

L’equip de govern de la corporació provincial no li ha donat validesa a la moció perquè asseguren que està plena de “mentides i falsedats”. Així, els populars recullen que es van presentar 18.000 persones a l’examen però el diputat Xavier Rius de Compromís recorda que la xifra exacta va ser de 14.573. A més, Rius assegura que des de la data de l’examen fins a dia de hui no han rebut “cap queixa formal per escrit”.

Rius recorda que, tal com s’ha estat fent sempre, tota la normativa, els continguts i els criteris d’avaluació del C1 es van fer públics a la web de la Conselleria d’Educació abans de la convocatòria de l’examen.

“La moció no pot ser més demagògica pel temps que descriu i pel contingut. La frustració de les expectatives de les persones no és un aspecte que es puga valorar objectivament”, sentencia el diputat Rius.

Comparteix

Icona de pantalla completa