Diari La Veu del País Valencià
València obri un centre pioner de formació biomèdica apadrinat per Mojica

L’escola IBQUAES, un centre pioner de formació biomèdica, ha obert les seues portes a la ciutat de València. El projecte està impulsat per la Fundació QUAES i apadrinat pel microbiòleg il·licità i precursor de la tècnica d’edició genètica CRISPR, Francis Mojica.

El centre, d’uns 500 metres quadrats amb tres aules i dos laboratoris, s’ha inaugurat aquest dilluns amb l’objectiu de convertir-se en un centre de referència en genètica, diagnòstic per imatge i medicina nuclear. També posa al servei dels alumnes la tecnologia real i més avançada per al seu futur exercici professional gràcies a convenis amb multinacionals del sector de la tecnologia sanitària. La seua formació està avalada per diferents institucions, com ara la Universitat d’Alcalá de Henares o la Universitat de València.

El president de la Fundació QUAES, César Nombela, ha sostingut a l’acte d’inauguració que comptaran amb laboratoris propis “de primer nivell per a tot tipus de diagnòstic genètic” i amb un “equip únic” de professionals. També ha assegurat que la formació serà “molt pràctica i estarà vinculada a necessitats diagnòstiques”.

Entre els itineraris d’especialització als quals l’alumnat podrà accedir es troben cursos d’especialització en matèria genètica i en el camp del diagnòstic per imatge, com ara de biòpsia embrionària; farmacologia, neurogenètica; ressonància magnètica; tècniques diagnòstiques i terapèutiques en medicina nuclear, i ecografia i ecocardiografia bàsica, entre d’altres.

Mojica ha defensat la necessitat de la formació en un camp com el de la investigació i en l’àmbit sanitari, on s’és “autodidacta”, i ha valorat que és aquest tipus de cursos són “fonamentals”, especialment “amb l’enorme revolució que s’està vivint en el camp de la genètica i la medicina molecular” i per les “llacunes” existents en la formació en aquestos àmbits.

Nombela, president de la fundació, ha ressaltat que el nou institut compta amb el suport i assessorament científic del patronat de la Fundació QUAES, integrat per reconeguts investigadors i especialistes com Javier Benítez, director del Programa de Genètica del Càncer Humà; Justo García Yébenes, Premi Rei Jaume I en 2000; Félix Prieto, Premi d’Investigació Princesa Sofia, i José Ferrer, director mèdic assistencial d’Ascires Grup Biomèdic. A més, també s’ha ressaltat l'”alt nivell” dels docents d’aquest institut.

L’assessor científic de la fundació Javier Benítez ha incidit que el nou centre es dedicarà a l’ensenyament de les àrees de la genètica, de la genòmica i de la imatge, fet que permetrà “la possibilitat de conjugar i aprendre” sobre ambdós camps “en conjunt”.

Un dels laboratoris es destinarà a formar tècnics de laboratori que acaben FP per a especialitzar-los en genètica i les seues tècniques i l’altre simula un laboratori de fecundació in vitro perquè els alumnes puguen aprendre a fer biòpsies. A més dels cursos presencials, amb un màxim de 16 alumnes, l’institut oferirà cursos virtuals a través d’Internet i els destinataris dels mateixos són “tots els de la branca sanitària, des de tècnics fins al grau més alt”.

En cada curs hi haurà una mitjana de deu o dotze professors especialistes que, a més de formar, treballaran activament en la matèria impartida. Encara que Francis Mojica encara no forma part de l’elenc de docents, col·labora amb l’Institut i confien que en un futur puga impartir algun curs.

Comparteix

Icona de pantalla completa