Diari La Veu del País Valencià
El Consell destina 15 milions a comprar habitatges per a lloguer social i assequible

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha anunciat la posada en marxa d’un concurs públic per a la compra d’habitatges per part de la Generalitat a particulars i a persones jurídiques, amb un pressupost de 15 milions d’euros. D’aquesta forma es podrien adquirir al voltant de 160 habitatges a un preu aproximat d’entre 80.000 i 90.000 euros cadascun, que es destinaran especialment al lloguer social i assequible, en funció de les necessitats de l’entorn en què es trobe la vivenda. El preu final variarà en funció de la localitat on es trobe l’habitatge i de la seua grandària.

El pla d’adquisició d’habitatge, que la consellera ha presentat acompanyada pel director general d’Habitatge, Rafael Briet, i per les directores de l’EVHA (Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl) i de l’IVE (Institut Valencià de l’Edificació), Laura Soto i Begoña Serrano, respectivament, és la primera actuació d’un paquet d’iniciatives que s’inclouen en el Pla Plurianual d’Habitatge destinades a l’ampliació del parc públic d’habitatge de la Generalitat.

A més de l’adquisició d’habitatge, el Pla Plurianual d’Habitatge també preveu, ha destacat Salvador, “el canvi d’habitatges en règim de compra al de lloguer; la signatura de convenis amb entitats financeres; reprendre les obres en promocions actualment paralitzades, i recuperar edificis ocupats irregularment o immobles d’altres departaments de l’Administració”.

La primera convocatòria, en agost

Segons ha explicat Salvador, la primera convocatòria del concurs per a la compra d’habitatges està prevista per a agost i fins a finals de setembre, encara que, com ha confirmat la consellera, es preveu desenvolupar aquesta acció durant els pròxims tres anys, en els quals la conselleria espera executar un pressupost total d’aproximadament 50 milions d’euros.

“Aquest concurs ens permetrà seleccionar aquells habitatges més adequats a les necessitats que hem detectat en el nostre estudi de mercat i que corresponen a habitatges, sobretot, d’un o dos dormitoris i situats principalment a València, Alacant, Elx, Castelló, Torrevella o Sagunt, entre d’altres, ja que es tracta dels municipis més demandats”, ha indicat la consellera.

“La Generalitat no compra infravivendes, sinó que el que pretenem és, precisament, garantir habitatges dignes i assequibles a totes les persones que no poden accedir a elles”, ha apuntat Salvador. La selecció dels habitatges s’atendrà en funció de la valoració de diferents elements d’acord amb els criteris establits, com ara l’oferta econòmica dels propietaris, la demanda existent, la tipologia i característiques de l’habitatge, la ubicació en el municipi i les característiques de l’oferent.

Gran descompensació entre l’oferta i la demanda

En funció de les anàlisis realitzades, ha assenyalat Salvador, “s’ha pogut confirmar de forma objectiva la gran descompensació entre les necessitats o demanda d’habitatge i l’oferta existent“. Per això és urgent “resoldre les necessitats de més de 6.000 famílies ja inscrites en el registre de demandants d’habitatge de la Direcció General d’Habitatge o les 10.000 que estan en la llista d’espera que gestiona l’entitat EVHA”. “Donar-los una solució habitacional és una prioritat per a aquest govern”, ha assegurat la consellera.

Per a abordar aquest repte, ha continuat Salvador, “presentem el passat mes de març el Pla Plurianual d’Habitatge, en el qual vam establir les tres línies d’actuació prioritàries amb les quals abordar totes les problemàtiques d’habitatge, com són la línia de Rehabilitació d’habitatge, la de Recuperació d’habitatge públic i la d’Ampliació del parc públic d’habitatge”.

“Durant aquestos tres anys de legislatura –ha subratllat– hem situat l’habitatge en l’epicentre de les nostres polítiques. Malgrat les traves legislatives, malgrat els recursos a la nostra Llei de la Funció Social de l’Habitatge, estem al costat correcte de la història, la que reivindica el dret de tots a un habitatge digne i la que situa l’habitatge en el cinqué pilar de l’Estat del Benestar al costat de les pensions, la sanitat, l’educació i la dependència”.

Finalment, ha insistit la titular d’Habitatge, “el nostre objectiu és garantir un habitatge assequible, digne i adequat per a tots”. “Quan vam arribar al Consell estava tot per fer i ara, tres anys després, no solament hem posat en marxa importants actuacions sinó també un full de ruta per a aplicar una política d’habitatge a llarg termini mitjançant el ‘Llibre Blanc de l’Habitatge’ que garantisca la justícia i l’equitat habitacional i l’accés a l’habitatge a totes les persones, amb independència de la seua capacitat econòmica”, ha conclòs Salvador.

Comparteix

Icona de pantalla completa