Diari La Veu del País Valencià
Puig i Batet es reuneixen aquest dimarts per a avançar cap a una posició compartida sobre el finançament autonòmic

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que aquest dimarts mantindrà una trobada a Madrid amb la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, en el marc de les converses per a “configurar el que ha de ser una posició compartida” per la majoria de les autonomies en matèria de finançament. Així ho ha avançat Puig als mitjans de comunicació a Castelló, on ha mantingut una trobada amb el col·lectiu d’empresaris de la Sénia.

El president ha remarcat que el seu executiu “mai no renunciarà a un nou model de finançament” perquè és “una qüestió d’equitat i igualtat”. “Volem un model que respecte les singularitat de les regions i nacionalitats i que, al mateix temps, equipare els ciutadans”, ha asseverat. En aquest context, ha informat que demà té prevista una reunió a Madrid amb la ministra Batet “per a anar configurant el que ha de ser una posició compartida en la immensa majoria de les autonomies”.

Així mateix, ha remarcat que des del País Valencià es continuarà treballant en aquestos objectius. A més, ha recordat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “va dir en el seu moment que veia dificultats” per a reformar el model de finançament “però també va dir que cal prendre decisions concretes per a superar problemes que tenim algunes comunitats pitjor finançades”.

Puig considera que al voltant d’aquest tema “s’han obert dos camins molt positius”. El primer d’ells, el repartiment del dèficit que abans es quedava el govern estatal i que ara va “a favor de les autonomies i del manteniment de l’estat del benestar”. D’altra banda, “s’ha obert la porta a la reestructuració del deute o mutualització”. “El que nosaltres hem rebut com a crèdit, altres ho han rebut com a finançament ordinari i nosaltres tenim dret al fet que se’ns retorne part dels recursos que no se’ns han donat prèviament”, ha reivindicat.

El cap del Consell ha agregat que “aquest debat ja està” i ha recalcat que Pedro Sánchez “sap perfectament quina és la situació de la Comunitat Valenciana”. “Ho sabia abans quan era secretari general del PSOE i ho sap ara. Estic segur de la seua sensibilitat per a superar aquesta situació de desequilibri profund que existeix”, ha finalitzat Puig.

Comparteix

Icona de pantalla completa