Diari La Veu del País Valencià
Política Lingüística dóna instruccions per a recórrer contra la sentència del decret de llengües a l’Administració

Des de la direcció general de Política Lingüística es donaran instruccions perquè l’Advocació de la Generalitat recórrega la sentència del Tribunal Superior de Justícia que aquest dimecres anul·lava onze articles del Decret 6/2017 que regula l’ús de les llengües oficials en l’Administració.

La decisió de l’alt tribunal no és ferma, ha recordat aquest dijous el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, i, per tant, els serveis jurídics estan analitzant la sentència, des de la seua àrea es donaran instruccions per tal de recòrrer al Tribunal Suprem, ha assegurat Trenzano en declaracions a El matí à punt. La resolució del TSJ va deixar el govern amb “perplexitat”, tot i que Trenzano ha volgut transmetre “tranquil·litat” perquè la normativa es va desenvolupar amb “tots els informes tècnics i jurídics”.

El fet que la decisió del TSJ de deixar sense efecte onze articles no siga ferma fa que el decret continue en vigor. “No compartim” la sentència, ha dit el responsable de Política Lingüística de la Generalitat qui ha reconegut que es recorrerà per a garantir als ciutadans els drets d’emprar la llengua pròpia a l’Administració.

Trenzano ha esclarit que la norma no limita que es puga retolar en castellà, sinó que el Decret 6/2017 “diu que el valencià serà la llengua d’ús i general de l’Administració”, perquè fins ara no ho era. La norma assenyala que “es retolarà almenys en valencià” però això “no vol dir” que no es puga emprar el castellà.

Per la seua part, sobre aquest assumpte el president Ximo Puig ha recordat aquest dijous que “la política lingüística de la Generalitat és que tenim dues llengües oficials: el castellà i el valencià”. “Per damunt de qualsevol altra cosa, són els ciutadans els qui tenen el dret a triar en quina llengua es dirigeixen a l’administració i l’administració els ha de contestar en la llengua que vulguen”, ha defensat, i ha insistit que “aquesta és la qüestió i la política de la Generalitat”.

Puig ha lamentat que actualment “encara hi ha una situació de discriminació respecte al valencià, perquè hi ha una llengua molt dominant, el castellà”. Davant aquesta situació, el Consell vol “garantir la igualtat d’oportunitats dels ciutadans respecte a la llengua”. En qualsevol cas, ha remarcat que “la Generalitat sap perfectament que hi ha comarques castellanoparlants i que tenen tot el dret del món, clar que sí”, com “n’hi ha unes altres amb el valencià com a llengua majoritària”. “Eixa és la nostra realitat, és una riquesa i no un problema lingüístic, sinó una gran oportunitat per a nosaltres”, ha reiterat.

Comparteix

Icona de pantalla completa