Diari La Veu del País Valencià
Economia amplia les ajudes als polígons industrials i en subvencionarà 111 més que en 2017

El canvi de model productiu és un dels objectius principals del consell. Donar cada vegada més pes a la innovació i la indústria és una qüestió que des del departament d’Economia consideren prioritària. En aquesta línia, en 2017 l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) va traure les ajudes per a la rehabilitació i millora de les àrees industrials més envellides. Desprès de “l’èxit” de la primera convocatòria, el departament de Rafa Climent ha tornat a anunciar les ajudes “que es publicaran de manera imminent”.

En 2017 la conselleria va destinar 23,9 milions d’euros a subvencionar la modernització de 55 polígons ubicats en 55 pobles de 8 comarques diferents. Enguany, el pressupost s’ha incrementat fins a 24,6 milions d’euros amb els quals es podrà subvencionar 166 polígons de 106 de 23 comarques diferents. La principal novetat d’aquesta convocatòria és que els municipis poden demanar subvencions per a desenvolupar plans bianuals. Així, per a 2019 Economia ja té previst destinar 22,6 milions d’euros per a 132 polígons que ja han demanat ajudes enguany per a realitzar millores.

Tal com ha explicat el Conseller, la majoria dels polígons industrials que han demanat ajudes són els més vells del País Valencià, ja que són els que tenen més coses a millorar. De fet, el conseller considera que si algun dels més nous hagués demanat ajudes, “segurament” no hauria complit els requisits necessaris per a obtindre-les.

Amb aquest pressupost, l’Ivace ajudarà econòmicament els polígons que vulguen millorar els seus carrers i accessos, la senyalització, que es decidisquen a utilitzar energies renovables i a instal·lar fibra. Tot amb l’objectiu que les zones industrials deixen de ser “barris de segona”. Així ho ha explicat aquest dimarts el conseller d’Economia, Rafa Climent, i la directora general de l’Ivace, Júlia Company, que han destacat que amb la suma de la partida pressupostària d’enguany i de l’any que ve la Generalitat invertirà un total de 47,2 milions per a “posar en valor les àrees industrials” del País Valencià.

Segons ha destacat Climent, en les àrees industrials es genera el 50% del PIB de l’economia i ha posat en valor que l’any passat va ser “la primera vegada en la història de la democràcia del País Valencià que van eixir unes ajudes com aquestes”. Segons les seues paraules, es tracta d’unes ajudes que demostren la voluntat del departament de treballar en favor de l’economia productiva i de generar ocupació estable i de qualitat.

Ajudes per comarques

El conseller d’Economia ha remarcat que les ajudes es donen en àmbit comarcal per a poder arribar a tot el territori. Les comarques obtindran un percentatge diferent d’ajudes en funció de les demandes que cada ajuntament haja fet a la conselleria i dels diners pressupostats inicialment, segons ha informat el conseller d’Economia.

D’aquesta manera, 18 polígons del Camp de Morvedre i el Camp de Túria rebran subvencions pel 100% de les seues demandes; 24 polígons a les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa rebran una subvenció del 83,39%, i 31 polígons de l’Horta Nord, l’Horta Oest, l’Horta Sud i València que seran subvencionats per l’Ivace al 70,56%.

Així mateix, un total de 30 polígons de les comarques dels Serrans, el Racó d’Ademús, la Costera, la Foia de Bunyol, la Plana d’Utiel-Requena, la Canal de Navarrés, la Vall de Cofrents-Aiora, l’Alcalatén, l’Alt Millars i l’Alt Palància se subvencionaran al 71,33%.

Altres 20 polígons que corresponen al Baix Vinalopó i l’Alacantí rebran una subvenció del 93,38%; 22 polígons de l’Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, la Marina Alta i la Marina Baixa seran subvencionats al 70,56%, i 21 polígons de la Plana Alta i la Plana Baixa) comptaran amb una subvenció del 79,73%.

Requisits i percentatges

Segons ha explicat Climent, els municipis als quals se’ls concedisquen ajudes plurianuals tindran una subvenció del 100% en el pròxim exercici. Es tracta dels del Camp de Morvedre, el Camp de Túria, la Ribera Alta, la Ribera Baixa, l’Horta Nord, l’Horta Oest, l’Horta Sud, els Serrans, la Costera, la Foia de Bunyol, la Plana Utiel-Requena, la Vall d’Aiora, l’Alcalatén, l’Alt Palància, el Baix Vinalopó, l’Alacantí, l’Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, la Marina Alta, la Marina Baixa, la Plana Alta i la Plana Baixa.

Distribució comarcal de les ajudes per a la millora als polígons industrials. / CONSELLERIA D’ECONOMIA.

En concret, la subvenció consisteix en fins al 100% dels costos considerats com a subvencionables amb limitacions: en els polígons industrials amb una superfície menor de 25.000 metres quadrats, la limitació s’estableix en tres euros per metre i en els d’una superfície major de 25.000, la limitació s’estableix en dos euros per metre quadrat. En tot cas, el límit màxim d’ajuda serà d’un milió d’euros per polígon, àrea industrial o enclavament tecnològic.

Climent ha anunciat que per a les comarques que compten amb un percentatge d’ajudes menor –de 70 o 71%–, la Conselleria realitzarà una modificació pressupostària en els mesos de setembre i octubre per a destinar els diners “d’algunes partides” que no s’han esgotat per a millorar les ajudes dedicades a aquestes comarques. “Podria arribar a més d’un 76%”, ha detallat.

En l’oferta d’ajudes, “només s’han quedat fora 19 polígons industrials” que no superen els 30 punts que s’establien com a criteris necessaris. “Criteris que venien detallats i que cada Ajuntament, en funció de les actuacions que sol·licitava, podia sumar punts” per a arribar a eixe mínim de 30 punts, ha defensat Climent. Els punts s’assignaven també en funció de l’antiguitat de l’àrea industrial.

Comparteix

Icona de pantalla completa