Diari La Veu del País Valencià
El govern de la Diputació de València tanca files entorn de Gaspar per a reduir els efectes del cas Alqueria

No ha passat ni un mes de la imatge de Jorge Rodríguez abandonant la Ciutat de la Justícia de València després de ser detingut en el cas Alqueria però en política el temps no dóna treva. Aquest dimarts, tal com ja estava previst, el socialista Toni Gaspar assumia la presidència de la Diputació de València amb l’objectiu de continuar fins a les eleccions amb la feina feta per l’equip de govern comandat des de juny de 2015 pel també exalcalde d’Ontinyent. Si alguna cosa sap Gaspar és que Ciutadans i el PP estaran pendents de tots els moviments però alhora el suport del seu partit i també de la resta de formacions que integren l’equip de govern –Compromís, Esquerra Unida del País Valencià i València en Comú– li donen un respir.

La bona predisposició de l’equip de govern no sols es va fer palesa amb els vots a favor que fins i tot el portaveu de València en Comú, Roberto Jaramillo, va mostrar al públic abans de dipositar la papereta a la urna, sinó també en les diferents intervencions que els portaveus de l’esquerra van realitzar.

Així, a diferència del ple extraordinari de la setmana passada –celebrat per a fer efectiva la renúncia de Rodríguez– en el qual cap portaveu, a excepció del socialista Pablo Seguí, va voler entrar al joc del “i tu més” encetat pels populars ni a rebatre els arguments de Ciutadans que qüestionaven la credibilitat del ja expresident Rodríguez, aquest dimarts els fets van ocórrer de manera totalment diferent.

Un discurs homogeni

Els membres de l’equip de govern van trencar el silenci i ho van fer amb una veu única. Jaramillo va aprofitar la seua intervenció per a desvincular la gestió passada dels populars de l’actual: “Hi ha una gran diferència entre el que passava abans i ara. Ací no hi ha lladres. Ningú ha comptat bitllets”, va dir en al·lusió als enregistraments d’Alfonso Rus comptant bitllets amb Marcos Benavent. També la portaveu d’Esquerra Unida del País Valencià, Rosa Pérez, va fer referència a les mediàtiques gravacions de Rus, un fet que per a ella és “una pornografia delictiva”.

Defensar la tasca i l’actitud de Rodríguez també va ser l’objectiu dels discursos dels partits de l’esquerra. Així, Pérez va posar en valor “el talant consensuador” que Rodríguez va mostrar des del primer dia que va aterrar a la Diputació de València. També el portaveu de Compromís, Xavier Rius, va dedicar les seues primeres paraules a agrair el treball de l’encara regidor d’Ontinyent i a defensar la presumpció d’innocència.

Com no podia ser d’una altra manera, Gaspar també va al·ludir als esforços que Rodríguez va fer des de juliol de 2015 per a “dignificar la institució”. Així mateix, el nou president de la corporació provincial no va negar que manté una estreta relació amb Rodríguez i que espera que el procés judicial acabe de la millor manera. Gaspar també va aplaudir el pas enrere que va fer per a no entorpir la gestió de la corporació i demostrar el canvi respecte als anys de govern del PP.

Els resultats de la gestió

Els resultats de la gestió van ser una de les altres armes de defensa del govern de la Diputació. Una de les xifres més repetides va ser la de l’enquesta de valoració dels municipis a què dóna servei la institució i que revela que el 92% de les localitats es mostren “molt satisfetes” amb la gestió de l’actual govern. La va pronunciar Pérez i la va repetir Gaspar per a deixar constància que el repartiment de les ajudes als pobles respecta els valors de transparència i igualtat, en contraposició a l’època d’Alfonso Rus, quan consideren que les subvencions s’atorgaven preferentment als municipis d’alcaldes del PP.

Un dels altres èxits que Pérez va posar en valor van ser les polítiques que la Diputació ha desenvolupat en matèria de memòria històrica. “Hem sigut la primera administració valenciana que hem treballat per a dignificar les fosses vergonyoses. Ens hem convertit en un referent en aquesta matèria”, va sentenciar.

“Açò és una presa de pèl”

La duresa del discurs de la portaveu del PPCV, Mari Carmen Contelles, va ser la mateixa que en el ple de renúncia de Rodríguez. De fet, fins i tot va repetir les mateixes frases del seu anterior discurs. La idea que va voler deixar clara va ser que l’acte que estava tenint lloc no era “una investidura” sinó més bé “una presa de pèl”. El propi Gaspar va voler donar-li un toc d’humor a aquesta frase: “No té sentit que diga eixa frase i menys a mi que no tinc cap pèl”.

Per a Contelles els socialistes haurien de demanar perdó i fer un pas enrere de la institució. La popular, a més, es va dirigir directament a Gaspar i li va preguntar si continua avalant els presumptes contractes irregulars que Rodríguez va permetre signar en Divalterra i si coneixia l’existència dels informes que negaven fer eixes contractacions. I va voler finalitzar de manera contundent: “L’operació Alqueria només ha fet que començar”.

Primeres paraules com a president

Les primeres paraules de Gaspar com a president de la Diputació de València van ser una reflexió al voltant del paper de les institucions polítiques més que una declaració de quina serà la seua línia d’actuació. “Cap institució és intocable”, va assegurar el socialista fent referència al cas Alqueria que ha regirat la corporació provincial en aquest darrer mes.

Així mateix, el fins aquest dimarts vicepresident segon va assegurar que els polítics han d’aspirar a fer política a llarg termini i a incloure els acords en la seua acció de govern. “Hem d’evitar dir que tot el que fa l’adversari està malament i titllar com a bo el que fas tu mateix”, va manifestar Gaspar. Però sobretot va indicar indirectament que no es poden posar al mateix nivell les actuacions de l’expresident popular Alfonso Rus i les de Rodríguez. “No és el mateix córrer que fugir”, va sentenciar.

Comparteix

Icona de pantalla completa