Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat dedica 26,6 milions de fons europeus a recuperar el patrimoni cultural

El Consell ha volgut “agrair l’esforç dels ajuntaments” en matèria de recuperació del patrimoni cultural i natural del País Valencià mitjançant fons europeus Feder per a cofinançar alguns dels projectes engegats per diferents localitats. Primer a Castelló i després a València, el President de la Generalitat s’ha reunit aquest dilluns amb els alcaldes beneficiaris de les subvencions. Aquest dilluns, 20 de juliol, el cap del Consell ha fet el mateix, però, amb els responsables institucionals de la demarcació d’Alacant.

En total han sigut 101 municipis els qui es repartiran un total de 26,6 milions d’euros provinents de la Unió Europea. Segons ha explicat la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, es tracta de “la major inversió en patrimoni civil que s’ha fet mai en aquest territori”. Amoraga ha volgut agrair “l’esforç que s’està fent des de presidència” per a posar en valor el patrimoni del País Valencià “que és de tots”.

Aquestes subvencions s’emmarquen dins del pla d’ajudes a projectes locals de cultura, turisme i mobilitat per al qual la Generalitat ha decidit destinar uns fons que en principi havien de ser utilitzats per a altres finalitats. Per al president, Ximo Puig, la signatura d’aquestes partides econòmiques és “una fita més” aconseguida gràcies a la col·laboració entre els ajuntaments i la Generalitat.

Amb eixos 26,6 milions es cofinançaran 128 projectes, ja que alguns municipis, com per exemple València, Sagunt o Gandia han presentat més d’un projecte. Segons ha explicat Puig, s’han acceptat els projectes de tots els municipis que complien els requisits i ha assegurat que el Consell voldria arribar “al 100% dels ajuntaments”.

A la demarcació de Castelló, 31 municipis són els beneficiaris de les ajudes per a dur a terme 37 projectes, mentre que a la de València són 42 els municipis on es desenvoluparan 55 projectes. Així, s’actuarà a les localitats d’Alcalà de Xivert, Càlig, Penyíscola, Sant Mateu, Traiguera (el Baix Maestrat), Alcora (l’Alcalatén), Les Alqueries, Betxí, Nules, Onda, Vall d’Uixó, Vila-real, La Vilavella, Vinaròs (la Plana Baixa), Argeleta, Montanejos (la Alt Millars), Assuévar, Castellnou, Geldo, Xèrica, Sogorb, Vall d’Almonacid, Vilafamés, Viver (l’Alt Palància), Cinctorres, Morella, Olocau del Rei, Portell de Morella, Todolella (els Ports), Les Coves de Vinromà (la Plana Alta), Culla (l’Alt Maestrat), Albaida, Benigànim, Benissuera, Castelló de Rugat, Montaverner, L’Olleria, Ontinyent (la Vall d’Albaida), Albalat de Sorells (Horta Nord), l’Alcúdia, Almussafes, Alfarp, Alzira, Catadau, Cullera, Montserrat (la Ribera), Alfafar i Silla (l’Horta Sud), Rocafort, Vinalesa (Horta Nord), Torrent (Horta Oest) Alpont, Benaixeve, Titaigües (els Serrans), Llíria, Bétera, Olocau, Riba-roja de Túria, Serra (el Camp de Túria), Bolbait, Navarrés (la Canal de Navarrés), Bunyol (la Foia de Bunyol), Cortes de Pallars (la Vall d’Aiora), La Font d’en Carròs, Oliva, Xeraco, Gandia (la Safor), Meliana (l’Horta Nord), Quartell, Sagunt (Camp de Morvedre), Utiel (Plana Requena-Utiel), Xàtiva (la Costera) i València.

8,2 milions per a la demarcació d’Alacant

Per altra banda, aquest dilluns 30 de juliol, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha signat amb els responsables de les institucions de la demarcació d’Alacant els acords pels quals es cofinançaran 37 projectes de 27 municipis amb vora 8,2 milions d’euros procedents del mateix programa operatiu (FEDER). Els fons europeus aportaran el 50% del pressupost dels projectes, mentre que l’altra meitat l’aportaran els consistoris.

Així doncs, a la demarcació d’Alacant es beneficiaran de les ajudes per a la rehabilitació de patrimoni els ajuntaments d’Alacant, Sant Joan d’Alacant, Busot, Xixona (l’Alacantí), Algorfa, Almoradí, Callosa de Segura, Guardamar del Segura, Oriola, Rojals (el Baix Segura), Benidorm, l’Alfàs del Pi (la Marina Baixa), Benissa, Dénia, Orba, Pedreguer, Pego, Teulada (la Marina Alta), Biar, Villena (l’Alt Vinalopò), Asp (el Vinalopò Mitjà), Santa Pola (la Baix Vinalopó), Castalla, Ibi, Onil, Alcoi (l’Alcoià) i Cocentaina (el Comtat).

Puig ha volgut agrair “l’esforç que fan els ajuntaments” per a posar en marxa projectes de millora i rehabilitació del patrimoni cultural i natural del territori. Per això, ha explicat, s’ha posat en marxa aquesta “gran operació en favor del patrimoni” que té com a objectiu principal impulsar el turisme cultural arreu del territori valencià. En aquest sentit, Puig ha destacat que cada poble, per xicotet que siga, té el seu patrimoni.

“Els ajuntaments són els instruments institucionals més capaços de donar respostes ràpides a allò que demana la ciutadania”, ha assenyalat Puig, que ha recordat exemples de cooperació institucional posats en marxa durant la legislatura com els programes XarxaLlibres o Edificant en educació, les diferents edicions d’Avalem en ocupació o la creació del Fons de Cooperació Local a nivell financer.

Comparteix

Icona de pantalla completa