Diari La Veu del País Valencià
La manifestació contra l’empresonament i l’exili dels polítics independentistes aplega 110.000 persones

Unes 110.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 200.000, segons l’organització, van eixr al carrer aquest dissabte per a protestar per l’empresonament i l’exili dels polítics independentistes. La manifestació va ser convocada per l’ANC, Òmnium Cultural i l’Associació Catalana de Drets Civils –entitat creada pels familiars dels presos i exiliats– i tenia per lema ‘Ni presó ni exili, us volem a casa’. Polítics i entitats independentistes van marxar a la capçalera de la manifestació amb els familiars dels presos. La protesta, tenyida de groc, va arrancar a la cruïlla dels carrers Tarragona i Diputació i va acabar davant la presó Model.

La protesta es va celebrar després que els dirigents processats per rebel·lió hagen sigut traslladats a presons catalanes. Un apropament que, segons els convocants, és tan sols acomplir la llei. A més, la marxa va tindre lloc dos dies després que el tribunal alemany de Schleswig-Holstein rebutjara l’extradició de Carles Puigdemont pels delictes de rebel·lió i sedició, cosa que ha donat esperances als polítics independentistes empresonats.

A la capçalera hi anaven membres del govern català amb el president, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; l’expresident Artur Mas; els representants de les entitats independentistes Elisenda Paluzie i Marcel Mauri, i familiars dels polítics empresonats o a l’exili. La marxa va avançar cap a la Model entre proclames de ‘llibertat presos polítics’, en un recorregut curt, i enmig de cartells grocs amb les imatges dels polítics independentistes empresonats o a l’exili.

Durant la marxa van arribar algunes reaccions de polítics independentistes presos o exiliats. La secretària general d’ERC Marta Rovira va afirmar que la mobilització “ens fa més lliures!” i va exigir la “llibertat immediata de tots els presos polítics”. L’exconseller Raül Romeva va afirmar que “no rendir-se mai davant la repressió és la millor manera de construir una democràcia” i va recordar, en referència al trasllat de presó, que “no ens volem a prop, ens volem lliures”.

Més tard va arribar un comunicat conjunt de tots els líders polítics catalans en què agraïen les mobilitzacions i actes de suport com el d’aquest dissabte, exigien el seu alliberament i reafirmaven la seua innocència, a més de defensar el diàleg com a via per resoldre el conflicte polític.

Nit a la Model

Diversos activistes dels CDR (Comités de Defensa de la República) han passat la nit a l’antiga presó Model de Barcelona, on van entrar aquest dissabte a la vesprada, una hora abans de la manifestació. A través de les xarxes socials, els CDR han informat que per a aquest diumenge al matí han organitzat un esmorzar popular, una assemblea i un vermut. A més, també han difós que faran “portes obertes” a la presó.

En una piulada, els activistes han justificat l’ocupació “per la República, per la nostra Bastilla, per la dignitat, perquè seguim dempeus, perquè no permetrem ni un pas enrere”. El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat per la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i familiars dels presos i exiliats, va visitar dissabte després de la manifestació els concentrats a la Model.

Comparteix

Icona de pantalla completa