Diari La Veu del País Valencià
El TC tomba l’aspiració del Consell de fer de l’habitatge un dret i no un negoci

El Tribunal Constitucional (TC) ha resolt declarar il·legals diversos articles de la Llei de la Funció Social de l’Habitatge aprovada per les Corts Valencianes en gener de 2017. La normativa del Consell, també coneguda com a llei antidesnonaments, va ser recorreguda pel govern de Mariano Rajoy en novembre de 2017 en entendre que diversos articles envaeixen competències estatals. Segons ha avançat el programa À Punt Directe, el tribunal de garanties ha resolt declarar inconstitucionals alguns apartats de diversos articles de la llei, que pretenia garantir l’accés a l’habitatge consagrant la vivenda com un dret.

El govern de Rajoy va justificar la presentació del recurs argumentant que la norma incorre en extralimitació competencial i, per tant, envaeix les competències estatals en matèria de règim del dret de propietat, de legislació processal i civil, de “bases de l’ordenació de crèdit, banca i assegurances” i de “bases i coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica”.

La resolució arriba quatre mesos després que el TC alçara la suspensió cautelar de tota la normativa a l’espera del pronunciament, excepte dels articles que feien referència a les expropiacions d’habitatges a bancs i grans tenidors per a posar-los a disposició dels ciutadans. El tribunal justifica la suspensió de l’article que regula “l’expropiació forçosa de l’usdefruit temporal d’habitatges immersos en procediments de desnonament” referint-se a la jurisprudència sobre la interferència de les comunitats autònomes en la competència estatal relativa a l’ordenació general de l’economia.

Un altre dels articles suspesos és el referit a la pobresa energètica. La llei aprovada per les Corts preveia que les empreses subministradores de gas, electricitat i aigua havien de sol·licitar un informe als serveis socials municipals abans de tallar el subministrament a una família en situació d’emergència social. Els magistrats consideren que l’article envaeix la normativa bàsica estatal.

“Herència” del Govern Rajoy

Malgrat que la Conselleria d’Habitatge no ha tingut constància aquest divendres de la decisió judicial, la titular del departament, María José Salvador, ha lamentat el pronunciament del Tribunal Constitucional, que és en la seua opinió part de “l’herència en diferit” que va deixar el govern espanyol de Mariano Rajoy, que va decidir recórrer una llei que tractava de blindar el dret dels valencians a un habitatge digne.

En un comunicat, Salvador ha reiterat que la Generalitat confia que amb els seus plantejaments sobre l’habitatge està del “costat correcte de la història” i, per això, “malgrat la sentència, malgrat el PP, i malgrat el govern de Rajoy”, el Consell “continuarà defensant els drets dels valencians”. “El dret a l’habitatge és un dret nuclear per al govern valencià i no vam entendre aleshores ni entenem ara l’obcecació de l’anterior govern central per recórrer una llei tan important i tan sensible com la de la Funció Social de l’Habitatge”, ha remarcat María José Salvador, qui també ha recordat que la norma “no es va recórrer d’ofici sinó que el recurs va ser interposat pel govern retrògrad que dirigia Mariano Rajoy”.

D’aquesta forma, la consellera ha incidit que aquesta llei no volia més que “reconéixer el dret a un sostre i a un habitatge digne a tots els valencians mobilitzant tots els recursos” que el Consell tinguera al seu “abast” i dins de les seues competències. Per a Salvador, la sentència “suposa un pas enrere i ens allunya de l’àmbit internacional i europeu, on tant en la Declaració Internacional de Drets Econòmics i Socials com en la Declaració Internacional de Nacions Unides reconeixen el dret a l’habitatge com un dret fonamental”.

Comparteix

Icona de pantalla completa