Diari La Veu del País Valencià
Compromís i la Chunta estrenyen l’aliança amb la vista posada en les Europees de 2019

Aragó i el País Valencià no només són dos territoris colindants. També comparteixen problemes i interessos; el més actual: la necessitat de renovar la connexió ferroviària entre Sagunt i Saragossa, el tram principal de l’eix entre València i Bilbao.

La Chunta Aragonista i Compromís, a més, comparteixen una visió anticentralista de l’estat espanyol i una sensibilitat ideològica i social semblant. Tot plegat ho han tornat a fer palés durant la reunió celebrada aquest dijous a la seu de la coalició valencianista a València.

Les direccions de totes dues formacions, encapçalades per Àgueda Micó i José Luis Soro, han organitzat la trobada amb l’objectiu immediat de renovar els vots de l’aliança electoral que en 2014 va permetre l’accés de Jordi Sebastià a un escó del Parlament Europeu.

Soro ha fet un balanç molt positiu del treball efectuat per Sebastià a Brussel·les i Estrasburg. En 2014 l’aliança va incloure Equo, que ara ostenta el càrrec d’europarlamentari en la persona de Florent Marcellesi, atés que l’acord va suposar la compartició de l’escó durant dos anys i mig cadascú entre els representants de la formació ecologista i Compromís.

En 2014 també s’hi van sumar el Partido Castellano, Socialistas de Extremadura i Por un Mundo Más Justo, entre d’altres. En una compareixença davant de la premsa, el president de la Chunta ha manifestat la voluntat d’estrényer els llaços amb Compromís, però no ha volgut avançar amb quines altres forces polítiques podrien concórrer en 2019. Tot i això, ha matisat que l’aliança valencianoaragonesa està oberta a la incorporació “d’altres forces procedents de la resta de territoris de l’Estat que compartisquen inquietuds”.

La portaveu de Compromís i líder del Bloc, Àgueda Micó, ha destacat que, “a banda de les aliances electorals”, Compromís i la Chunta comparteixen “treball i línies estratègiques” en la política estatal, sobretot pel que fa a la “visió social i a la diversitat territorial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa