Diari La Veu del País Valencià
El Palau de Pineda acull una jornada per a restaurar i reconstruir els drets de les víctimes de la repressió

El Palau de Pineda, actual seu de la UIMP a València, acull aquest dijous a partir de les 10.30h la jornada ‘Memòria, diversitat i drets de convivència’. “Es tracta d’una proposta pionera al nostre territori amb l’objectiu d’establir nous espais de convivència per a contribuir a la transformació i, també, per a poder assolir la plena solidaritat amb qui vol restaurar”, explica Ernest Gómez, organitzador d’aquesta jornada. “Volem traslladar un missatge d’humanització de la societat i de dignificació de la memòria”, afegeix.

Gómez és agent de la policia local de València i titulat en el màster de Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional de la Universitat de València. A més, és un reconegut activista pels drets LGTBI i és el coordinador de l’Associació de Policies Gais i Lesbianes a València. De fet, en 2013 va tindre problemes amb l’Ajuntament de la ciutat perquè no li van deixar fer la xerrada inaugural d’unes jornades sobre policia, diversitat i drets amb l’uniforme. Un any després, quan va acudir a Berlín al seté congrés de l’Associació Europea de Policies Gais (EGPA), tampoc va poder participar-hi vestit d’uniforme, com sí que ho van fer la majoria dels altres 200 participants.

Episodis molt tristos de la nostra història

Aquest cúmul d’experiències, així com la voluntat de visibilitzar la diversitat, eradicar l’odi i la discriminació cap a qualsevol persona i garantir els drets de tot el col·lectiu LGTBI, han sigut el detonant per a l’organització de la jornada que se celebra aquest dijous. “Pensem que és una magnífica proposta per a intentar restaurar l’amnesiada memòria d’aquelles persones que van ser represaliades per qüestions que mai haurien d’haver ocorregut en la nostra recent i menys recent trista història”, explica Gómez, qui ho resumeix en “restaurar i reconstruir els drets de la gent que va patir”.

En referència a aquestos “episodis molt tristos de la nostra història”, Gómez cita la Brigada 26. També coneguda simplement com ‘La 26’ era una secció de la policia municipal de València que va estar en actiu des del 1972 fins al 1986. Aquest cos policial actuava en horari nocturn i era l’encarregat de garantir l’ordre a la ciutat, amb uns mètodes denunciats per l’esquerra del moment. Aquesta brigada també va actuar en la repressió de manifestacions i vagues universitàries. L’historiador Juan Carlos Colomer afirmava en una entrevista a Diari La Veu que la Brigada 26 era “un autèntic cos paramilitar que va costar molt de desmantellar i al preu d’amenaces i extorsions contra el nou govern”.

“Un programa despolititzat, que no desideologitzat”

Sobre la jornada ‘Memòria, diversitat i drets de convivència’, Gómez diu que “no es tracta d’un programa de façana, de maquillatge” i afegeix que “no volem estridències; la víctima és al centre del treball”. A més, explica que vol que siga un acte “despolititzat, que no desideologitzat” i que “l’únic element ‘oficial’ que hi ha és el Palau de Pineda, un palau de justícia social, un lloc emblemàtic”.

En la sessió matinal participaran, entre d’altres, Miguel Requena, professor d’Història Antiga a la Universitat de València; German Navarro, catedràtic d’Història Medieval a la Universitat de Saragossa, amb la ponència ‘Recerques historiogràfiques actuals sobre memòria LGTB+ a l’Edat Mitjana’; Luisa Gómez, de la Fundació Atyme, especialitzada en mediació, i Isabel Garcia, responsable d’Igualtat a la Diputació de València.

A la vesprada, a partir de les 17h, es presentarà i projectarà el documental ‘Nosotxs somos’, sobre la lluita LGTBI. Després hi haurà un col·loqui-taula rodona amb la participació de la directora general d’Universitats, Josefina Bueno; el regidor de Seguretat Ciutadana de Castelló, Toni Lorenzo; la directora del màster universitari internacional en Migracions, Edelia Villaroya; l’ex-pres social i represaliat LGTBI Antoni Ruiz, i Ernest Gómez. A més, també és projectarà un treball audiovisual de l’assagista i historiador Juan-Ramón Barbancho, “en memòria de totes les persones que defensen i van defensar els drets de la diversitat i la causa LGTBI”.

Comparteix

Icona de pantalla completa