Diari La Veu del País Valencià
El projecte Rice2Rice pretén convertir la palla de l’arròs en una font d’energia neta

L’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE) desenvolupa el projecte Rice2Rice per a “solucionar els problemes socials i mediambientals que provoca la gestió de la palla de l’arròs”. En concret, l’ITE ha explicat en un comunicat que, després de finalitzar la recollida del gra d’arròs, pretenen crear un sistema de gestió “que integre la variable mediambiental” a través d’una millora de les tècniques de recollida, reaprofitament i revaloració de la palla de l’arròs. Aquest projecte és “completament imprescindible” en un territori com el valencià, asseguren, ja que es generen anualment entre 45.000 i 90.000 tones de palla provinent del cultiu de l’arròs.

Tot i que s’han dut a terme diverses iniciatives sobre les aplicacions de la palla de l’arròs, com ara material de compostatge o aliment de bestiar, “cap ha enfocat el problema des de la perspectiva de la retirada de la palla del camp, que és el principal problema”. Per això, els investigadors de l’ITE estudien la viabilitat tècnica, econòmica i mediambiental de la recollida de la palla d’arròs de manera sostenible, que elimine el dany col·lateral cap al medi ambient que provoca el fangueig –la incorporació de la palla al terreny–.

Amb aquest projecte també s’evita la problemàtica social de la crema, que afecta el veïnat de les localitats adjacents del parc de l’Albufera. En aquest sentit, el principal escull que es pretén atallar és la reducció de les emissions de gasos que contribueixen a l’efecte hivernacle, així com el fum que comporta aquesta pràctica.

Com han explicat els investigadors de l’ITE, “el bastió a conquerir del projecte radica en la recollida de la palla i el seu emmagatzematge”. “A més, cal tindre en compte que el terreny de l’Albufera no és fàcil per a treballar, sobretot en les zones baixes, on l’entrada de maquinària per a retirar la palla és més complicada”, han afegit.

Simultàniament, Rice2Rice estudia com utilitzar la palla d’arròs com a vector energètic i, de moment, han dut a terme proves de valorització energètica de la palla en calderes de combustió amb resultats “molt prometedors”. “L’èxit del projecte culminarà quan siguem capaços de solucionar el problema mediambiental i social de la retirada de la palla d’arròs i, a més, puguem convertir aquest residu en una font d’energia capaç de generar calor o electricitat de manera sostenible i rendible”, han explicat els investigadors.

El projecte està cofinançat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i els fons FEDER, dins del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Comparteix

Icona de pantalla completa