Diari La Veu del País Valencià
El vaixell Open Arms arriba a Barcelona amb els 60 migrants rescatats a les costes de Líbia

El vaixell Open Arms ha arribat al Port de Barcelona aquest dimecres al voltant de les 10.30h del matí amb les 60 persones que l’ONG catalana va rescatar a les costes de Líbia quan intentaven arribar a Europa. La Creu Roja, que coordina el dispositiu d’intervenció humanitària i social, els oferirà ara una primera atenció per a cobrir les necessitats bàsiques i, després, els acompanyarà amb suport emocional i assessorament jurídic. Es preveu que la majoria de les persones rescatades, els 50 homes, s’allotgen a la residència d’esportistes Joaquim Blume d’Esplugues de Llobregat; les cinc dones, dos d’elles amb fills, seran ateses a Barcelona, i els tres menors no acompanyats rebran atenció de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), tal com va explicar el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós. Amb l’arribada de l’Open Arms, la Blume posa a disposició aquest estiu 140 places per a l’acollida de persones migrants.​​​​​​

Les seixanta persones migrades disposaran d’un visat humanitari de 30 dies, a diferència del permís de 45 dies que van obtindre els migrants que van desembarcar a València amb el vaixell Aquarius per decisió del govern espanyol. L’Ajuntament de Barcelona ha considerat aquesta mesura com a “insuficient” en un moment de “canvi de política” amb l’executiu socialista de Pedro Sánchez. L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha reclamat que s’atorguen permisos de treball temporals per a evitar condemnar els migrants a “llimbs administratius o a l’economia informal”. A més, Colau ha demanat que els recursos i la coordinació entre institucions demostrats en la rebuda del vaixell es mantinguen per a les persones amb situació irregular que arriben a la frontera sud.

L’alcaldessa de la ciutat ha assegurat en declaracions a l’ACN que “aquestes persones tenen un historial d’abusos, de tortures i fins i tot d’esclavatge” i que “es mereixen ser tractades com a refugiades”. Durant els 30 dies, les persones rescatades per Open Arms podran fer un “dia a dia normal” que, en molts casos, aprofitaran per a “seguir la seva trajectòria migratòria”, ha explicat el tinent d’alcalde de Drets de Barcelona, Jaume Asens.

Comparteix

Icona de pantalla completa