Diari La Veu del País Valencià
De la Imelsa de Rus a la Divalterra de Rodríguez: l’empresa de la Diputació de València que llasta la seua reputació

Un dimecres de shock. Una de les figures més rellevants del PSPV i possible successora de Ximo Puig és assetjada per la sospita de la corrupció. Jorge Rodríguez, president de la Diputació de València i alcalde d’Ontinyent, va quedar a primera hora de la jornada detingut pels agents de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) per uns presumptes delictes de malversació i prevaricació relacionats amb pràctiques irregulars comeses en l’empresa pública Divalterra –l’antiga Imelsa–, depenent de la corporació provincial. Així, el qui un dia es va proposar convertir la Diputació de València en exemple de transparència i de lluita contra les pràctiques il·lícites, ara es troba sota sospita per haver permés com a president del consell d’administració diverses contractacions irregulars.

El desconcert i la sorpresa es van instal·lar entre els seus companys socialistes, però també en les files de Compromís i d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), formacions amb les quals Rodríguez governa la institució i amb les qui sempre s’han postulat com el model de gestió oposat al de l’anterior president popular Alfonso Rus. La incertesa dels partits d’esquerra es va fer palesa durant tot el dia, atés que no sospitaven que la causa pot estar oberta per altres delictes vist el desplegament policial desenvolupat per a escometre les detencions i els posteriors escorcolls. Així ho va expressar la portaveu d’EUPV a la Diputació, Rosa Pérez, i també el portaveu del PSPV a les Corts i company de partit de Rodríguez, Manolo Mata.

No obstant això, les quasi 10 hores d’escorcolls que van dur a terme els agents de la UDEF –a l’Ajuntament d’Ontinyent, al domicili de Rodríguez, a la seu social de Divalterra i a la Diputació de València– i les detencions posteriors a altres càrrecs de l’entitat pública fan presagiar que darrere de la ja batejada com a operació Alqueria podria derivar en un nou cas de corrupció.

La llista de persones presumptament implicades en aquest assumpte va augmentar fins a arribar a cinc, entre les quals es troben el cap de gabinet del president, Ricard Gallego, i un dels seus assessors, Manuel Reguart; el secretari del Consell d’Administració de Divalterra, Jorge Cuerda, Manuel Reguart, assessor del president de l’entitat provincial, i els dos actuals gerents de Divalterra, Xavier Simó –nomenat pel PSPV– i Agustina Brines –nomenada per Compromís.

Aquest malson per a Rodríguez va començar arran d’una denúncia que va interposar el passat mes d’abril el representant de Ciutadans al Consell d’Administració de Divalterra, Jorge Ochando. Aquesta va ser la detonant d’una sospita que ja havia estat alimentada per altres denuncies prèvies.

En gener de 2016 va explotar el conegut com a cas Imelsa, que va comportar la detenció de l’aleshores president de la Diputació de València, Alfonso Rus, i de 24 persones més, entre elles molts exalts càrrecs del PPCV per una suposada xarxa de cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions de l’empresa pública, ara nomenada Divalterra. Aquest cas –encara en fase d’instrucció i obert gràcies a la confessió de l’exgerent d’Imelsa Marcos Benavent, àlias ‘el ionqui dels diners’– va posar en el punt de mira l’empresa pública dependent de la Diputació de València.

Un dels episodis més coneguts d’aquesta suposada trama són els enregistraments que es van fer públics en els quals presumptament es podia escoltar Rus comptant els bitllets de cobrament de comissions. En concret, s’escolta com suposadament diu: “Un, dos, 2.000, 3.000…, i 12.000 euros. Dos milions de peles”. Una frase que ha quedat gravada en les ments de la societat valenciana.

Una recuperació de la credibilitat fallida

Quan el socialista Rodríguez va arribar a la corporació provincial en 2015 va iniciar un procés de neteja d’aquesta empresa pública per tal de desvincular-la del seu passat obscur corrupte. El primer pas va ser canviar el nom a Imelsa pel de Divalterra i nomenar com a gerents Víctor Sahuquillo –a proposta del PSPV– i Agus Brines –a proposta de Compromís–, aquesta última també està detinguda en el marc de l’operació Alqueria.

Sahuquillo, però, va haver de deixar el càrrec després que es feren públiques informacions que apuntaven que el cogerent de Divalterra havia passat despeses a l’empresa pública dels seus dinars amb begudes alcohòliques impròpies de les dietes normals d’un treballador. La plaça de Sahuquillo va quedar vacant uns mesos fins que el PSPV va proposar Xavi Simón, també detingut aquest dimecres.

Malgrat que de moment no hi ha constància de desviament de fons de Divalterra a l’estil de la trama que liderava Marcos Benavent, la gestió del govern de progrés a la Diputació de València tampoc no ha aconseguit l’anhelada neteja de cara que volien fer a l’empresa pública. Un ens que, dissortadament, tothom relaciona amb la corrupció però que quasi ningú sap que d’ella depenen 700 persones que cuiden dels boscos de les comarques de València. Uns empleats que, aquest dimecres, farts d’estar relacionats amb la corrupció, reivindicaven el seu treball a les muntanyes valencianes allunyat dels assumptes obscurs que passen als despatxos.

Comparteix

Icona de pantalla completa