Diari La Veu del País Valencià
Podem vol que les Corts posen un termini de sis mesos a Sánchez per a reformar el finançament

El grup parlamentari de Podem ha presentat una proposició de llei de tramitació especial d’urgència a les Corts perquè fixen un termini màxim de sis mesos per a la reforma del sistema de finançament autonòmic. La llei donaria mig any al govern espanyol per a establir “un nou model amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies, que possibilite als valencians i valencianes tindre uns serveis públics fonamentals dignes per a poder exercir les seues competències”, explica Podem en una nota de premsa.

La iniciativa de Podem també té en compte les inversions territorialitzades mitjançant “un repartiment i una execució que s’ajuste a una programació racional que acabe amb el dèficit inversor” al País Valencià “compensant en tot cas la insuficiència inversora en els últims anys i dedicant els recursos ajustats al pes poblacional”.

La iniciativa arreplega, segons la formació morada, les reivindicacions expressades en les declaracions institucionals i PNL aprovades en les Corts sobre aquesta qüestió i inclou l’horitzó temporal de sis mesos per al seu compliment, raó per la qual Podem “considera que cap grup parlamentari s’oposarà a la seua aprovació”.

El diputat César Jiménez ha explicat que no es pot sostindre l’estat del benestar valencià amb el sistema d’ingressos actual i ha recordat que Unidos Podemos ha demanat la compareixença de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, al Senat, de qui ha assenyalat que “espera que tinga sensibilitat davant aquesta qüestió per la seua anterior etapa en l’administració autonòmica andalusa”.

En aquest sentit, ha recordat que “la ministra d’Hisenda va atacar durament Montoro per no renovar el sistema de finançament autonòmic i ara Pedro Sánchez diu que les comunitats més damnificades per l’actual model injust i caduc, com Andalusia o València han de resignar-se”.

Jiménez ha remarcat que el fet que Sánchez renuncie a abordar la reforma del finançament “significa no treballar-hi almenys fins a 2020” i ha explicat també que “el model vigent aprovat també pel PSOE porta pendent de reforma des del 2014”.

“Amb l’actitud del nou govern Sánchez a les i els valencians ens espera una travessia pel desert”, ha vaticinat Jiménez, qui ha instat el president Puig “a liderar aquesta reivindicació i a establir aliances amb la resta de comunitats autònomes perquè s’inicie la revisió del model”.

Comparteix

Icona de pantalla completa