Diari La Veu del País Valencià
Compromís i Podem lamenten l’anunci de Sánchez i el PPCV se suma a l’exigència d’una reforma del finançament immediata

Les formacions polítiques ja han reaccionat davant la intervenció al Senat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha descartat aquest dimarts reformar el sistema de finançament abans de 2020. També el PPCV, que s’ha sumat ara a l’exigència d’una reforma urgent del model de finançament autonòmic.

Així, el síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha volgut recordar que “la situació del territori valencià és una excepcionalitat dins de l’Estat, som l’única autonomia amb la renda per capita per davall de la mitjana estatal que paga com si fóra rica”. “Per tant, la correcció del finançament que rebem s’ha de realitzar de manera urgent”, ha afegit.

Ferri ha remarcat que “rebre un finançament just” és la reivindicació unànime de la societat valenciana, que s’ha vist reiterada de manera contínua en forma de resolucions a les Corts de tots els grups parlamentaris, juntament amb la regularització del deute històric i les inversions dignes. “Eixa continuarà sent l’exigència que mantindrem des de Compromís siga quin siga el govern central, perquè la nostra lleialtat està amb els interessos dels valencians i valencianes”, ha afegit.

Des de Podem, el senador i secretari polític de la formació al País Valencià, Ferran Martínez, ha afirmat que “renunciar a abordar la reforma del finançament autonòmic en aquesta legislatura no significa retardar-la fins a 2020, sinó començar a treballar en ella a partir d’eixe any”. Martínez ha recordat que “la reforma del sistema de finançament està pendent des de 2014” i ha apuntat que la decisió que ha comunicat Sánchez aquest dimarts “significa que la Comunitat Valenciana estarà condemnada a patir els efectes de l’infrafinançament durant molts més anys”.

El senador ha exigit que el Consell i el PSPV “demostren la seua coherència i defensen els interessos de la Comunitat Valenciana, amb independència de qui siga l’inquilí de la Moncloa”.

“Un insult als valencians”

El coordinador de l’àrea econòmica del Grup Popular a les Corts, Rubén Ibáñez, ha considerat “un insult als valencians que Sánchez tire al fem tot el treball realitzat per a reformar el finançament”. Així mateix, ha descrit que el president espanyol “ha fet callar Puig i Oltra” després de confirmar que no reformarà el sistema de finançament autonòmic dins d’aquesta legislatura.

Per al representant popular, “la resposta de Sánchez al Senat és la constatació de la vergonyosa actitud del PSOE amb els valencians”. “Fa molt de temps que el PSOE insisteix a tots els valencians de la necessitat de canviar el model de finançament i avui un president socialista diu que no hi ha temps”, ha remarcat.

El portaveu popular ha assenyalat que “com sempre que governen els socialistes, la Comunitat Valenciana i els seus problemes de finançament desapareixen de l’agenda política”. A més, ha aprofitat per a criticar Zapatero, “que ja ens la va jugar en 2009 aprovant l’actual sistema de finançament discriminatori”.

Ibáñez s’ha mostrat convençut que “Puig, Oltra, els ministres valencians i la plataforma Per un Finançament Just, que fa temps que no diuen res, eixiran ara en tromba a posar el crit al cel, es plantaran davant Sánchez i exigiran el que ens correspon als valencians com feien fins ara”.

Comparteix

Icona de pantalla completa