Diari La Veu del País Valencià
Xest i Alacant: les dues ciutats on els migrants de l’Aquarius iniciaran un nou projecte de vida a Europa

Un centenar de xiquets d’entre 12 i 17 anys que van arribar en situació de no acompanyats a bord del buc Aquarius passen des d’aquest dilluns les seues primeres hores en un alberg de la ciutat d’Alacant. Aquestos menors van iniciar el viatge aquest diumenge des del port de València i a hores d’ara estan a l’alberg juvenil La Florida d’Alacant, dependent de l’Institut Valencià de la Joventut. Per altra banda, un altre grup de persones es troben al complex socioeducatiu de Xest, on rebran atenció professional i personalitzada i tindran 45 dies per a recuperar-se físicament i anímicament perquè “puguen començar el seu projecte de vida ací a Europa”, ha indicat aquest dilluns el president Ximo Puig.

Després que durant la vesprada de diumenge i el matí d’aquest dilluns els 629 persones migrants s’hagen establert a Alacant i a Elx, el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ha desactivat a les 9.30 hores el Pla Territorial d’Emergències, activat dimarts passat en fase de Preemergència a causa de l’arribada al Port de València aquest cap de setmana del buc Aquarius. No obstant açò, encara que el Pla ha sigut desactivat, continuen les accions i seguiment posterior de la fase de Preemergència.

El Pla es va activar amb l’objectiu d’organitzar tot l’operatiu logístic, assistencial i sanitari, de la que ha vingut a denominar-se Operació Esperança del Mediterrani. La constitució del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) es va realitzar quasi simultàniament a l’activació del Pla, davant l’arribada imminent d’aquest vaixell que va ser rebutjat per les autoritats italianes després de quatre dies de travessia fins a arribar a les costes valencianes en un viatge amb mala mar, ha recordat Emergències en un comunicat.

L’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències ha destacat l’eficàcia en l’actuació i l’alta coordinació, professionalitat i humanitat davant aquest esdeveniment per part de totes les administracions implicades, així com per part de forces de seguretat i Creu Roja i voluntaris. L’Agència també ha valorat positivament el civisme mostrat per les persones migrants, que van xafar terra per primera vegada després de dies de convivència en els tres vaixells, tant per les seues condicions com pel fet d’enfrontar-se a un canvi radical en les seues vides i a situacions que els són completament desconegudes.

En un primer moment de l’Operació Esperança del Mediterrani han sigut nombroses les mostres de suport i solidaritat per part de persones anònimes que, a través del telèfon i correu electrònic habilitat per la Generalitat Valenciana dimarts passat, han realitzat els seus oferiments solidaris. Des d’aquest dimarts fins a aquest dilluns, la Generalitat Valenciana ha rebut 2.560 correus electrònics i 1.299 trucades, més altres 29 trucades addicionals realitzades al telèfon d’Emergències 112 Comunitat Valenciana, que, encara que no és un telèfon dedicat a aquestes situacions, també ha atés aquestos oferiments ciutadans, que, majoritàriament, s’han centrat a oferir acolliment per a xiquets i dones per a realitzar serveis de traducció entre les persones migrants i l’operatiu assistencial. Aquest telèfon i correu, que han sigut canalitzats aquestos dies a través de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, han sigut desactivats aquest mateix dilluns durant el matí.

“Cansats i contents”

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha pogut conéixer a Alacant alguns d’aquestos menors que tutela la Generalitat i entrevistar-se amb tècnics i voluntaris que assisteixen i acompanyen els xicotets en un operatiu en el qual col·labora la Creu Roja.

“Cansats i contents” han arribat aquestos menors a Alacant, segons fonts de Creu Roja, institució que aporta desenes d’efectius entre psicòlegs, traductors d’àrab, francés i anglés, educadors socials i personal sanitari. També han visitat la residència l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, i la seua regidora d’Immigració, María Ángeles Goitia. A la seua eixida de l’alberg ‘La Florida’, Barcala ha evitat oferir detalls de la situació dels menors i únicament ha manifestat que l’Ajuntament ha fet “els treballs de coordinació i està a disposició” de la Generalitat.

Xest, “el lloc més indicat”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat aquest dilluns que la majoria de migrants arribats en la flotilla de l’Aquarius es troben en el complex socioeducatiu de Xest, on rebran atenció “professional i personalitzada” i tindran 45 dies “per a recuperar-se físicament i anímica” i perquè “puguen començar el seu projecte de vida ací a Europa”. Puig, que ha fet aquestes declaracions a Castelló, on ha presidit la reunió de la Taula de la Ceràmica, ha agraït a “tots els voluntaris, professionals, metges, policia, Guàrdia Civil i responsables polítics” que van treballar diumenge en l’Operació Esperança Mediterrània.

Puig ha dit no poder concretar més detalls sobre com s’ha aplicat el dispositiu d’acolliment perquè “s’ha deixat clar que el desenvolupament d’aquesta acció està professionalitzat”. Els xiquets, ha indicat el cap del Consell, “aniran als centres on es considere més oportú per part dels professionals” i si els migrants que han sigut traslladats a Xest és “perquè es pensa que és el lloc més indicat en aquest moment”.

En qualsevol cas, ha ressaltat que “hi haurà atenció personalitzada per a cadascuna de les persones que són de 31 nacionalitats” i ha comentat que “alguns d’ells podrien anar a França”. “Es farà respectant la intimitat i els drets individuals de tots”, ja que els 45 dies de permís que se’ls ha atorgat serviran “per a fer amb tranquil·litat la recuperació física i anímica perquè puguen començar el seu projecte de vida ací a Europa”, ha conclòs Puig.

Comparteix

Icona de pantalla completa