Diari La Veu del País Valencià
El PSPV insta l’executiu de Sánchez a alçar el veto exercit pel PP sobre diverses iniciatives legislatives

Més de 50 iniciatives legislatives, presentades pels diferents grups parlamentaris, han sigut bloquejades en els últims anys pel govern de Mariano Rajoy. Així ho assegura el PSPV en un comunicat en què se cita la proposició de llei sobre la universalització del dret a l’assistència sanitària pública; la proposició de llei de protecció dels consumidors vulnerables i contra la pobresa energètica, i la proposició de llei de supressió de taxes judicial.

Davant d’aquesta situació, el portaveu socialista a les Corts, Manolo Mata, ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) de tramitació especial d’urgència en què sol·licita al Govern d’Espanya que alce el veto a aquestes iniciatives presentades pels grups parlamentaris i els diferents parlaments autonòmics. “El PP fa any que bloqueja, amb les seues polítiques, l’avanç en drets socials per a milions de ciutadans”, ha denunciat Mata, qui ha incidit en la necessitat de superar aquesta situació, que “perjudica seriosament el conjunt de la ciutadania”.

La PNL recull que va ser el Tribunal Constitucional, a través d’una sentència amb data de 12 abril de 2018, qui per unanimitat va determinar que les lleis amb capacitat de veto han d’afectar de forma expressa, objectiva i suficientment motivada el pressupost. Una situació que, tal com ha explicat el dirigent socialista, no es dóna en la gran majoria de lleis bloquejades pel govern de Rajoy.

Per a Manolo Mata és evident que el govern de Rajoy durant els últims anys ha utilitzat de forma abusiva la seua capacitat de veto, fins i tot per a aquells projectes de llei que ni tan sols modificaven el pressupost, de manera que limitaven el poder legislatiu del parlament espanyol. Per contra, tal com ha relatat Mata, el nou govern de Sánchez ja s’ha mostrat a favor de renunciar a exercir el seu dret a veto i impulsar debat, diàleg i consens en la cambra.

Comparteix

Icona de pantalla completa