Diari La Veu del País Valencià
L’Orgull pren els carrers de València per a reivindicar la igualtat i els drets de les persones LGTBI

València ha acollit aquesta vesprada de dissabte la manifestació per l’Orgull LGTBI 2018. La marxa, sota el lema ‘Conquerim la igualtat, transformem la societat’, ha començat, tal com estava previst, vora les 19.30h des de la Porta de la Mar. L’objectiu era reivindicar la realitat del col·lectiu LGTBI i, especialment, la del col·lectiu transsexual, ja que la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) ha declarat 2018 com a any temàtic pel treball de les realitats trans.

Més de 50 organitzacions i milers de persones han participat en aquesta marxa reivindicativa organitzada per Lambda. Després d’eixir de la Porta del Mar, el recorregut continuava pel carrer de Colom i el carrer de Xàtiva fins a la plaça de l’Ajuntament.

Allà ha seguit la celebració a partir de les 21.30h. La Festa de l’Orgull compta amb sis artistes compromesos amb el feminisme i la lluita LGTBI i està presentada per l’actriu valenciana Amparo Oltra. En la festa actuen el grup Mueveloreina, que “s’ha convertit en un gran fenomen a Espanya i que escriu lletres que no avergonyeixen qui les ballen ni qui les escriuen”; Tesa, “que és una rapera amb un estil apoderador que canta en valencià”, i Putilatex, “un clàssic de la ‘modernor’ amb lletres provocatives”. També participaran Eterno i Miss Yuls, “dos DJ compromesos amb la diversitat, que coneixen perfectament el públic de l’Orgull i que introduiran música en valencià”.

Deures per al govern valencià i espanyol

En el manifest final llegit per representants de Lambda s’ha demanat a la Generalitat implementar la Llei Integral Trans aprovada en 2017 i l’aprovació de la llei d’igualtat LGTBI, mentre que al govern estatal se li ha demanat una llei contra la LGTBIfobia. Una altra de les reivindicacions ha sigut sol·licitar a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la despatologització definitiva de les identitats trans.

“En els últims deu anys hem assistit [a l’estat espanyol] a una regressió en la situació de la diversitat sexual, de gènere i familiar. Esperem que el govern recentment estrenat atenga amb urgència les reivindicacions pendents dels col·lectius LGTBI i feministes”, ha manifestat la coordinadora general de Lambda, Fani Boronat.

Boronat ha ressaltat també que el canvi en els governs valencians has suposat també “avanços importants en la lluita contra la transfòbia, la visibilitat LGTBI i en àmbits com l’ensenyament, la cultura i la sanitat”, encara que ha afegit que és necessari “un ferm compromís de la societat i el suport real i efectiu de totes les administracions”.

Una pancarta amb el lema “Conquerim la igualtat, transformem la societat” ha obert la manifestació, que ha transcorregut en un ambient festiu i alegre, amb música, balls i indumentària transgressora.

A banda dels col·lectius pels drets LGTBI, la marxa ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i l’alcalde de València, Joan Ribó, entre d’altres. També hi havia representants de Ciutadans, Compromís, PSPV-PSOE, Podem, Esquerra Unida i Esquerra Republicana, així com dels sindicats CC.OO, UGT i Intersindical.

A més, hi ha hagut representació, en alguns casos amb carrosses, d’institucions i empreses públiques com l’EMT, la Policia Local, la Regidoria de Cultura Festiva i la direcció general de Política Lingüística.

Comparteix

Icona de pantalla completa